NieuwsBuitenland

Verwarring in Albanië compleet: gaan de verkiezingen door of niet?

Oppositieleider Lulzim Basha spreekt tijdens een protest in Tirana tegen de regering de demonstranten toe.  Beeld AP
Oppositieleider Lulzim Basha spreekt tijdens een protest in Tirana tegen de regering de demonstranten toe.Beeld AP

De politieke crisis in Albanië kan zondag een kookpunt bereiken, áls de lokale verkiezingen doorgaan.

Pieternel Gruppen

Moeten de Albanezen zondag naar het stemhokje? Hun premier zegt van wel, maar hun president van niet. De socialistische premier Edi Rama staat erop dat de verkiezingen voor burgemeesters en gemeenteraden doorgaan. Maar volgens president Ilir Meta is dat niet mogelijk omdat de oppositie, geleid door de centrum-rechtse Democratische Partij, de stembusgang boycot.

De oppositie beschuldigt de regering van corruptie, fraude en het onderhouden van banden met de georganiseerde misdaad. Ze wil vervroegde nationale parlementaire verkiezingen en weet al maanden geregeld massa’s demonstranten door het hele land op de been te krijgen om het aftreden van de regering te eisen. Die protesten eindigen soms in een confrontatie met de politie.

Onder dit gesternte zal er weinig terechtkomen van een democratische stembusgang, redeneerde Meta. Daarom kondigde hij woensdag tijdens een persconferentie een nieuwe datum aan: 13 oktober. Die datum is bedoeld als een ‘positieve boodschap richting de Europese partners’, zei hij. Die zullen een paar dagen later immers beslissen of ze onderhandelingen met Tirana willen starten over lidmaatschap van de Europese Unie.

De enige echte verkiezingsdatum

Maar Meta was nog niet uitgesproken of Rama twitterde al dat 30 juni ‘de enige echte verkiezingsdatum’ is. De premier vindt daarbij de kiescommissie aan zijn zijde.

Mocht Rama inderdaad voet bij stuk houden, dan is de kans op ongeregeldheden groot. Oppositieleider Lulzim Basha van de Democratische Partij heeft gewaarschuwd dat in het hele land groepen klaarstaan om ‘de democratie te verdedigen’. Een voorproefje kreeg het land deze week te zien toen aanhangers van de oppositie op verschillende plekken stembussen verwoestten. In het dorp Bushat, zo’n 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tirana, zouden volgens de politie donderdagnacht molotov-cocktails naar het verkiezingskantoor zijn gegooid. In het noordelijk Shkodra werd brand in een stemlokaal gesticht.

Een afgeblazen missie

Verkiezingswaarnemers van de Raad van Europa hebben hun missie afgeblazen. Te risicovol, vinden ze. De OVSE stuurt wel ongeveer 280 waarnemers. De Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa waarschuwde dat niet alleen daders van geweld, maar ook mensen die daartoe aanzetten zich zullen moeten verantwoorden. De OVSE riep de politieke leiders bovendien op een ‘constructieve dialoog’ met elkaar te voeren.

Meta deed daartoe al een poging. De president nodigde woensdag de partijleiders uit om over de politieke crisis te praten. “Ik zal van vijf uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts op de premier wachten”, zei hij. Maar Rama kwam niet opdagen. De reden? Te druk met campagne voeren.

Lees ook:

Zorgenkindje Albanië begint brave jongetje Noord-Macedonië tot last te worden

Aanvankelijk trokken de twee landen samen op om bij de EU te komen. Maar zorgenkindje Albanië begint brave jongetje Noord-Macedonië inmiddels een beetje tot last te worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden