Israël

Verontwaardiging in Israël over beoogde baas Yad Vashem

Effi Eitam (r) in 2004. Als leider van verschillende rechtse partijen was hij van 2003 tot 2009 lid van de Knesset, het Israëlische parlement.Beeld AFP

De voordracht van een rechtse houwdegen als voorzitter van het Yad Vashem herinneringscentrum stuit in Israël op kritiek. Critici vrezen voor de reputatie van het instituut.

Veel nabestaanden van Holocaustoverlevers kunnen er met hun hoofd niet bij, dat juist Effi Eitam is genomineerd als nieuwe voorzitter van Yad Vashem. “Het herdenken van de Holocaust heeft bij definitie een stem nodig die zich uitspreekt tegen racisme, vreemdelingenhaat en de vervolging van alle minderheden,” zei Menachem Rosensaft, oud-voorzitter van een internationaal netwerk voor kinderen van Holocaustoverlevers, tegen de Israëlische krant Ha’aretz.

Yad Vashem is Israëls nationale herinneringscentrum dat in 1953 werd opgericht om de nagedachtenis aan de Holocaust in leven te houden. Het centrum organiseert over de hele wereld onderwijs over de gevaren van antisemitisme en racisme. Het heeft geen politieke kleur en geniet onder grote delen van de Israëlische bevolking respect. Juist daarom ligt de voordracht van Eitam zo gevoelig.

Eitam is omstreden en heeft een uitgesproken rechts profiel. Zo was hij tijdens de eerste intifada in 1987 brigadegeneraal in het Israëlische leger toen vier van zijn soldaten een Palestijnse man, Ayyad Aqel, doodsloegen. Volgens de militairen deden ze dit op het bevel van Eitam, wat hem op een berisping van de legerleiding kwam te staan.

Als leider van verschillende rechtse partijen was Eitam van 2003 tot 2009 lid van de Knesset, het Israëlische parlement, en vervulde hij tweemaal de rol van minister. Ook in die hoedanigheid zorgde hij voor controverse. Zo beschreef hij Israëls Palestijnse bevolking ooit als een ‘tikkende tijdbom’ en riep hij op tot het annexeren van de Westelijke Jordaanoever. Ook verkondigde hij de wens Arabische partijen uit de Knesset te weren.

Critici zijn bang dat de benoeming van Eitam het internationale aanzien van Yad Vashem zal ondermijnen. De nominatie van een rechts-nationalistische oud-politicus als voorzitter van de organisatie zou de apolitieke identiteit van het instituut in gevaar brengen.

Dat is ook de angst die 750 vooraanstaande academici en directeuren van Joodse instellingen uiten in een petitie. De ondertekenaars vrezen dat Eitams benoeming het gerenommeerde instituut zal veranderen in ‘een bespotting en een schande’. Zijn omstreden uitspraken zouden niet stroken met de standpunten van Yad Vashem.

Eitam zelf heeft nog niet op de commotie gereageerd. Ook de Israëlische premier Netanyahu houdt vooralsnog de kaken op elkaar. Zeev Elkin, de minister die verantwoordelijk is voor Eitams nominatie, ziet hoe dan ook vooral een kundig manager in hem. “Ik zocht voor deze vacature een bekende naam, die weet hoe hij in de gangen van de macht moet opereren”, zo vertelde Elkin in Ha’aretz. Of de regering de benoeming daadwerkelijk doorzet, is nog even afwachten. Ze wordt momenteel in beslag genomen door een dreigende regeringscrisis.

Lees ook:

Verbod op homogenezing verdeelt regering Israël

Binnen de Israëlische regeringscoalitie is grote onrust ontstaan over wetgeving om ‘homogenezing’ te verbieden. Coalitiepartij Blauw-Wit stemde voor een verbod, tot woede van ultra-orthodoxe bondgenoten van premier Benjamin Netanyahu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden