NieuwsBuitenland

Verontruste Franse burgers demonstreren in hun blootje tegen de boerkini

null Beeld AFP
Beeld AFP

Een groep Franse moslima’s trotseert zondag het verbod op de boerkini in een zwembad in Grenoble. Zij kunnen rekenen op een tegenactie van verontruste medeburgers die in hun blootje te water willen gaan.

Kleis Jager

Een nieuwe zomer, een nieuwe rel rond de boerkini. In 2016 besloten de burgemeesters van Franse badplaatsen het bedekkende zwempak te verbieden. Nu is een zwembad in Grenoble het brandpunt van het conflict tussen voor- en tegenstanders.

De voorstanders negeren dit weekend voor de derde keer dit jaar het reglement van het gemeentelijke bad. De regels staan om hygiënische redenen expliciet alleen een zwembroek en één- of tweedelige badpakken toe.

'Discriminatie', meent de Alliance citoyenne, een vereniging die het opneemt voor de vrouwen met boerkini. ‘Ik ben schoon en mijn boerkini ook’, aldus een van de actievoersters tegen de gratis krant 20 Minutes. ‘Mijn badpak is alleen wat groter.’ Volgens Alliance citoyenne, die ook de strijd aanbindt met huisjesmelkers en de verhoging van de energietarieven, is de vrijheid van religie en de vrijheid om het eigen lichaam wel of niet te bedekken in het geding. Dat laatste dreigen andere Grenoblois nu heel letterlijk te nemen. Op Facebook hebben zij een oproep geplaatst zondag naakt te gaan zwemmen om zo de in hun ogen absurde boerkini-actie aan te tonen.

Rosa Parks

Vooral het feit dat de mensen van het boerkini-kamp zich de 'islamitische Rosa Parksen' noemen, wekt veel ergernis. Rosa Parks was de zwarte vrouw die in 1955 in de VS weigerde om achterin een bus te gaan zitten en zo de burgerrechtenbeweging lanceerde. De 'Rosa Parksen' van Grenoble worden niet gediscrimineerd, meent de staatssecretaris voor gendergelijkheid en strijd tegen discriminatie Marlène Schiappa. “Deze vrouwen - een kleine minderheid gelukkig - draaien alles om', zei Schiappa donderdag tegen radio Europe 1. 'Zij ageren juist tégen de rechten van vrouwen omdat zij een nieuwe norm willen stellen die voorschrijft dat je je in een zwembad hoort te bedekken als er mannen aanwezig zijn.”

Ook de lerares en essayiste Fatiha Boudjahlat vindt dat er sprake is van bedrog. “Ze worden niet gediscrimineerd, niet op grond van huidskleur en ook niet op grond van religie. Zij kiezen zelf voor orthodoxie en sluiten zich zelf op die manier uit. Waarom zou een zwembad zich aan hen moeten aanpassen?”

Schiappa en Boudjahlat krijgen veel bijval, maar hier en daar klinkt de roep om de vrouwen tegemoet te komen. De nationale ombudsman bijvoorbeeld, oud-minister Jacques Toubon, pleit voor meer soepelheid. En in de Bretonse stad Rennes kan sinds dit jaar wel gezwommen worden in boerkini. Alliance citioyenne put ook hoop uit een rechterlijke uitspraak in Duitsland dat een verbod wel discriminatoir acht.

Lees ook:

Decathlon ziet af van sport-hoofddoek na protest

De Franse sportwinkel Decathlon zal na massale protesten geen ‘running-hijab’ in Frankrijk meer verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden