Nigeria

Verkiezingen Nigeria lopen uit tot zondag door gespannen situatie en technische problemen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Nigeriaanse presidentsverkiezing heeft zaterdag in verscheidene delen van het land vertraging opgelopen door de gespannen situatie en technische problemen. Uren na de officiële sluiting van de stemlokalen, om 14.30 uur, stonden nog duizenden kiezers in de rij om de kandidaat van hun voorkeur te steunen.

Redactie Trouw

Terwijl sommige stemlokalen in het land op het geplande tijdstip dicht gingen, moesten andere nog hun deuren openen. De onafhankelijke kiesautoriteit INEC kondigde daarop aan dat stemgerechtigde Nigerianen zondagmorgen op veel plaatsen alsnog hun stem kunnen uitbrengen.

Ruim 87 miljoen van de 220 miljoen inwoners hadden zich gemeld om mee te doen aan de verkiezingen en het bewijs van stemgerechtigdheid opgehaald. Dat is een record in Nigeria, met de grootste bevolking en de grootste economie van het Afrikaanse continent. Behalve een nieuwe president als opvolger van Muhammadu Buhari (80) konden de kiezers ook meer dan vierhonderd nieuwe leden in het parlement en de senaat aanwijzen.

Lokaal geweld

De stembusgang werd overschaduwd door onder meer zorgen over de veiligheid. In het noorden zijn gewapende milities actief, waaronder de jihadistische terreurorganisatie Boko Haram. In het noordwesten en in Centraal-Nigeria vechten groeperingen bloedige conflicten uit over landbouwgrond en in het zuidoosten roeren separatisten zich.

Ook nu werden her en der gewelddadigheden gerapporteerd. In een aantal deelstaten werden stembureaus overvallen en onder meer apparatuur voor biomedische identificatie gestolen. In de metropool Lagos moesten legereenheden in actie komen.

Bola Tinubu (70) van regeringspartij APC, Atiku Abubakar (76), namens de Democratische Volkspartij (PDP) en de 61-jarige voorman van Labour Peter Obi, vooral populair bij jongeren in de grote steden, zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om het presidentschap. De kans is aanzienlijk dat de strijd pas over drie weken in een tweede ronde wordt beslist.

Lees ook:

In de belangrijkste verkiezingen dit jaar is Peter Obi de hoop van Nigeria

Zaterdag kiest Nigeria een nieuwe president. Onverwacht is Peter Obi de grote kanshebber. De jonge generatie hoopt dat hij de verandering kan brengen die het land hard nodig heeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden