Coronastrategie

Vergrijsd Spanje zal ouderen als eerste vaccineren

De Spaanse minister van volksgezondheid Salvador Illa en collegabewindslieden tijdens een persconferentie van het Spaanse kabinet.  Beeld EPA
De Spaanse minister van volksgezondheid Salvador Illa en collegabewindslieden tijdens een persconferentie van het Spaanse kabinet.Beeld EPA

Spanje wil in januari beginnen met de corona-vaccinatie in de bejaardentehuizen van het sterk vergrijsde land.

Alex Tieleman

Ouderen, hun verzorgers, gevolgd door de rest van het zorgpersoneel en gehandicapten behoren tot de eerste risicogroepen die gevaccineerd zullen worden tegen het virus, zo maakte de Spaanse regering bekend bij het uiteenzetten van de vaccinatie-strategie die dinsdag werd goedgekeurd door de ministerraad.

“De meest kwetsbaren zullen altijd voorgaan”, zei de Spaanse minister van volksgezondheid Salvador Illa tijdens een persconferentie waarin hij benadrukte dat het uitgangspunt van de regering is om Spanjaarden vrijwillig te vaccineren.

Spanje zet als een van de door de coronapandemie zwaarst getroffen landen in West-Europa vaart achter het ontvouwen van zijn vaccinatieplannen. Voor de volgorde van de coronavaccinatie wordt de Spaanse bevolking (47 miljoen) opgedeeld in achttien risicogroepen gebaseerd op het sterfterisico, de mate van blootstelling aan het virus, de sociaal-economische impact en het verspreidingsrisico. Hoe de overige veertien risicogroepen zijn ingedeeld is niet bekendgemaakt.

Hard getroffen door de eerste en tweede coronagolf

De prikken die bescherming moeten bieden tegen het corona-virus zullen worden toegediend in de dertienduizend gezondheidscentra die Spanjaarden voorzien van publieke eerstelijns medische zorg. Afhankelijk van de beschikbaarheid zal de vaccinatie in drie fases plaatsvinden: van januari tot en met maart zullen de eerst beschikbare vaccins worden toegediend aan zo’n 2,5 miljoen Spanjaarden. In de tweede fase, die tot juni moet duren, worden meer risicogroepen ingeënt. In de laatste fase zullen alle risicogroepen bediend moeten kunnen worden met de vaccins van verschillende farmaceuten, denkt de regering.

Premier Pedro Sánchez liet zondag al weten te verwachten dat een ‘zeer substantieel’ deel van de bevolking in de eerste helft van volgend jaar zal zijn ingeënt. Om de enorme vaccinatiecampagne van de grond te krijgen worden de komende tijd logistieke voorbereidingen getroffen en de bevolking en zorgpersoneel geïnstrueerd. Ook worden de risicogroepen in kaart gebracht en wordt er een corona-vaccinatieregister aangelegd.

De regering zal voor deze omvangrijke operatie extra zorgpersoneel aantrekken.

Spanje is hard getroffen door de eerste en tweede coronagolf, waarbij zo’n 1,5 miljoen Spanjaarden besmet raakten en ruim 46.500 doden vielen. Inmiddels worden in verschillende Spaanse regio’s de verschillende lockdown-restricties weer langzaam afgeschaald. Om een nieuwe besmettingsgolf tijdens de feestdagen te voorkomen wil de regering volgens de krant El País op kerstavond en op oudjaarsavond een avondklok instellen en diners beperken tot maximaal zes personen.

Zorgen in Italië

Verschillende experts maken zich in Italië druk om de distributie en logistiek van het coronavaccin op het moment dat het beschikbaar is. Zij hopen in elk geval dat de campagne rondom de griepprik van afgelopen maanden geen voorbode is. Afgelopen zomer stimuleerde de Italiaanse overheid de Italianen een griepprik te halen. Zo werd onder andere de leeftijd voor een gratis vaccin van 65 naar 60 jaar verlaagd.

Een paar maanden later wachten volgens The New York Times nog altijd miljoenen Italianen op de prik, omdat de vaccins op veel plaatsen niet beschikbaar zijn. Sommige experts zeggen dat de Italiaanse regio’s hun orders te laat hebben geplaatst. De regio’s wijten de vertraging aan de leveranciers.

Lees ook:

Een coronavaccin en de wereld is gered? Nee, zo simpel is dat niet

Een vaccin moet ervoor zorgen dat we in 2021 terug kunnen naar 2019. Dat is alleen mogelijk als het vaccin net zo goed is als de inenting tegen de mazelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden