Burgeroorlog

Verdere escalatie burgeroorlog Ethiopië: ook Eritrea onder vuur

Vluchtelingen uit Tigray op de grens met buurland Soedan op 14 november 2020.Beeld AFP

De burgeroorlog in het noorden van Ethiopië dreigt uit te groeien tot een regionaal conflict, nu ook buurland Eritrea met raketten is bestookt.

De burgeroorlog in de noordelijke regio Tigray in Ethiopië dreigt zich uit te breiden naar buurland Eritrea. Diplomaten in het Oost-Afrikaanse land meldden zaterdag dat er in de Eritrese hoofdstad Asmara ten minste drie raketinslagen waren. Volgens diverse bronnen ter plaatse was het doelwit van de raketaanvallen de internationale luchthaven van de stad. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Zondagochtend bevestigde Debretsion Gebremichael, de leider van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), dat zijn troepen verantwoordelijk waren voor de aanval op Eritrea. Ook zei hij dat TPLF-milities de afgelopen dagen ‘op meerdere fronten’ hebben gevochten tegen Eritrese militairen. Daarmee dreigt het conflict nu ook regionaal te worden. Eerder had de groepering, die de noordelijke regio Tigray bestuurt en daar streeft naar autonomie, al eens gedreigd met raketaanvallen op het buurland omdat het de Eritreeërs ervan verdenkt onder één hoedje te spelen met de Ethiopische regering.

Beeld Thijs van Dalen

Gewapend conflict

Het TPLF is sinds begin deze maand in een gewapend conflict verwikkeld met de federale regering die vanuit hoofdstad Addis Abeba het land bestuurt. Een aanval van de groepering op een hoofdkwartier van het Ethiopische leger was het startschot voor de recente onlusten. Dat offensief bewoog premier Abiy Ahmed ertoe opdracht te geven tot militaire operaties in Tigray tegen het TPLF. Sindsdien bestoken beide partijen elkaar over en weer.

Tot twee jaar terug leidde het TPLF Ethiopië bijna drie decennia lang met harde dictatoriale hand. Tijdens dat bewind voerde het tussen 1998 en 2000 een bijzonder gewelddadige oorlog met buurland Eritrea, waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen. In 2018 kwam er een einde aan het regime van het TPLF met de komst van premier Abiy Ahmed, die in 2019 de Nobelprijs voor de vrede won voor zijn inspanningen om toenadering tot Eritrea te zoeken. Sinds Abiy aan de macht is, saboteert het TPLF alle politieke hervormingen die de premier probeert door te voeren.

Talloze doden

Bij de strijd tussen het Ethiopische leger en de milities uit het noorden van het land zijn al talloze doden gevallen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde maandag op basis van getuigenissen en onderzochte foto’s dat er in het plaatsje May Cadera in Tigray honderden burgers zijn omgebracht. Militieleden van het TPLF zouden met machetes, bijlen en messen hun slachtoffers hebben gedood. Volgens Amnesty gaat het om dagloners, afkomstig uit de nabijgelegen provincie Amhara.

Naast de dodelijke slachtoffers heeft het conflict een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht. Inmiddels zouden al 11.000 mensen Tigray zijn ontvlucht naar buurland Soedan. De Verenigde Naties houden rekening met zeker 200.000 vluchtelingen als de oorlog langer aanhoudt.

Lees ook:

Amnesty meldt bruut bloedbad in stadje in de Ethiopische provincie Tigray

In het stadje May Cadera, in de door burgeroorlog geteisterde Ethiopische provincie Tigray, is een bloedbad aangericht

Hoe zit dit conflict precies in elkaar?

Tigray wil onafhankelijk zijn van Ethiopië, maar de burgeroorlog kwam iets te vroeg voor de opstandige provincie. Afrikaredacteur Erik van Zwam legt uit hoe deze hevige burgeroorlog uitbrak in de noordelijkste provincie van Ethiopië, en wat de belangen van alle partijen in het conflict zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden