Rwandatribunaal

Verdachte volkerenmoord Rwanda na 29 jaar opgepakt in Zuid-Afrika

Schedels van slachtoffers van de Rwandese genocide. Beeld AFP
Schedels van slachtoffers van de Rwandese genocide.Beeld AFP
Redactie Trouw

Een van de weinige nog steeds gezochte verdachten van de volkerenmoord in Rwanda in 1994, is in het Zuid-Afrikaanse Paarl gearresteerd. De man, Fulgence Kayishema, was politieofficier en militiehoofdman toen extremistische Hutu’s in het Midden-Afrikaanse land een reeds voorbereide poging deden de Tutsi-minderheid uit te roeien. Bij de slachtingen zijn in circa drie maanden tijd naar schatting 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s, vermoord.

Er is in Den Haag en in het Tanzaniaanse Arusha een internationaal tribunaal gevestigd dat de gruwelen in Rwanda berecht (ICTR). Kayishema werd door dit tribunaal al meer dan twintig jaar gezocht. Hij wordt onder meer beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op meer dan 2000 ontheemde Tutsi’s in een kerk in Nyange. Hij zou samen met de beruchte Interahamwe Hutu-milities de ontheemden in de kerk hebben samengedreven en vervolgens de kerk in brand hebben gestoken. Kayishema regelde onder meer de brandstof daarvoor en leidde dagen erna de begrafenis van de stoffelijke resten.

Volgens een verklaring van het ICTR is de arrestatie geslaagd dankzij samenwerking van meerdere Afrikaanse landen, de VS, Canada en Groot-Brittannië. De verdachte heeft in meerdere Afrikaanse landen onder verschillende valse namen gewoond.

Lees ook:
Nederlandse families genocideverdachten smeken uitlevering naar Rwanda te stoppen

Rwandese Nederlanders worden uitgeleverd, omdat zij mogelijk een rol speelden bij de genocide in Rwanda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden