Ali Harbi A.

Verdachte van moord op Britse parlementariër voorgeleid

Een schets van Ali Harbi A. die verschijnt voor de rechtbank. Beeld Elizabeth Cook, AP
Een schets van Ali Harbi A. die verschijnt voor de rechtbank.Beeld Elizabeth Cook, AP

Het proces tegen de verdachte van de moord op de Conservatieve volksvertegenwoordiger David Amess zal in het voorjaar van start gaan. Vrijdag verscheen hij kort via een videolink in de rechtszaal.

Redactie Trouw

De man die ervan wordt beschuldigd vorige week parlementariër David Amess te hebben vermoord, is vrijdag via een videolink kort voor de rechtbank verschenen. Ali Harbi A. wordt ervan verdacht Amess vorige week tijdens zijn spreekuur in een kerk in Leigh-on-Sea te hebben doodgestoken. De 25-jarige A., de zoon van een voormalige adviseur van de Somalische premier, verscheen kort via een scherm vanuit de zwaar beveiligde Bemlarsh gevangenis in Londen voor een korte zitting. Hij sprak alleen om zijn naam en leeftijd te bevestigen.

De aanklagers maakten ook iets meer informatie rondom de moord bekend. Volgens hen is A. geïnspireerd door terreurgroep Islamitische Staat en was zijn aanval ‘religieus en ideologisch gemotiveerd’. A. zou de 69-jarige Amess hebben aangevallen omdat de Conservatieve parlementariër voor luchtaanvallen op Syrië had gestemd.

Eerst twee andere parlementariërs op het oog

Bij een briefing eerder deze week werd verder bekendgemaakt dat A. al twee jaar geleden was begonnen met de voorbereidingen op de moord en aanvankelijk twee andere parlementariërs op het oog te hebben gehad. Hij zou daarvoor onder meer het parlement hebben bezocht en de huizen van volksvertegenwoordigers. De rechter besloot vanwege de ernst van de aanklacht A. niet op borgtocht vrij te laten. Hij blijft vastzitten, zijn proces zal waarschijnlijk in het voorjaar van start gaan.

De Britse premier Boris Johnson zei te hopen dat Amess’ geliefden zo snel mogelijk de gerechtigheid krijgen die ze verdienen. “We moeten ons niet laten verleiden om vanwege deze verschrikkelijke moord de manier waarop we in de kiesdistricten werken te veranderen”, zei hij. “Dat is denk ik het laatste wat David Amess gewild zou hebben.”

Lees ook:
Het spreekuur is de hoeksteen van de Britse politiek

De Britse parlementariër David Amess is doodgestoken tijdens het spreekuur in zijn kiesdistrict. Blijft die politieke traditie wel bestaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden