Verkiezingen

Venezolaanse oppositieleider Guaidó erkent ‘nep’ kiesorgaan niet

Indira Maira Alfonzo Izaguirre, de president van de nieuwe kiesraad van Venezuela, wordt gefeliciteerd nadat ze is ingezworen door het hooggerechtshof. Beeld EPA
Indira Maira Alfonzo Izaguirre, de president van de nieuwe kiesraad van Venezuela, wordt gefeliciteerd nadat ze is ingezworen door het hooggerechtshof.Beeld EPA

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft laten weten dat de oppositie een door het hooggerechtshof ingesteld kiesorgaan niet erkent. De kiesraad is ingesteld voor de parlementsverkiezingen die eind dit jaar moeten plaatsvinden, maar de oppositie boycot die.

Oppositiepolitici willen de zittingstermijn van het parlement verlengen. Guaidó, die door tientallen landen is erkend als de rechtmatige leider van Venezuela, zou door zo'n verlenging in zijn rol als hoofd van de overgangsregering blijven. “We erkennen geen neppe nationale kiesraad”, zei Guaidó tijdens een virtuele persconferentie tegen journalisten.

De grondwet van Venezuela kent de bevoegdheid om leden van de nationale kiesraad te benoemen toe aan het parlement. Het hooggerechtshof, dat wordt beschouwd als loyaal aan de regering van president Nicolás Maduro, benoemde vrijdag zijn eigen raad, nadat het parlement had nagelaten dit te doen. Oppositieleiders hekelden de stap als een poging om de verkiezingen te vervalsen en enkele prominente Guaidó-bondgenoten zeiden dat het zittende parlement in reactie daarop de zittingsperiode moet verlengen.

De oppositie heeft een meerderheid in het parlement, maar Maduro ontnam het parlement alle bevoegdheden en droeg die over aan een constitutionele vergadering, die loyaal is aan hem. Meer dan een jaar geleden riep Guaidó zichzelf uit tot hoofd van de overgangsregering nadat zittend president Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen zei te hebben gewonnen. Daarbij was volgens de oppositie sprake van grootscheepse fraude.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden