Cruiseschepen die pal langs het San Marco-plein in Venetië varen, zijn binnenkort verleden tijd.  Beeld AP
Cruiseschepen die pal langs het San Marco-plein in Venetië varen, zijn binnenkort verleden tijd.Beeld AP

Italië

Venetianen hebben eindelijk hun zin: geen cruiseschepen meer langs het San Marco-plein

Na jarenlange aarzelingen van politici, luidruchtige protesten van Venetianen en slepende rechtszaken heeft het kabinet van Mario Draghi de knoop eindelijk doorgehakt: grote cruiseschepen mogen niet langer vlak langs het San Marco-plein in Venetië varen. Het verbod gaat op 1 augustus in.

De schitterende lagunestad in Noordoost-Italië is voor veel passagiers op cruiseschepen het hoogtepunt van hun mediterrane trip. De enorme schepen mogen tot nu toe de lagune in en dan Venetië – dat uit een groep eilanden bestaat – door het kanaal van Giudecca invaren. De vakantievierders komen dan vlak langs het aan het water gelegen San Marco-plein en hebben zo een fantastisch uitzicht op de rest van de stad.

Maar veel inwoners en milieuorganisaties waren al lange tijd fel tegen de komst van de zeejoekels. Ze protesteerden regelmatig. Hun zorgen draaiden om de schade die de drijvende gevaartes aanrichten in hun fragiele en langzaam in zee zakkende stad, en om de vervuilende brandstofuitstoot.

Unesco, de culturele tak van de Verenigde Naties, zag dat gevaar ook en dreigde Venetië binnenkort op de zwarte lijst van bedreigd cultureel erfgoed te zetten. Dat zou niet goed zijn voor het imago van de regering-Draghi en die kwam dinsdag met een decreet: schepen die meer dan 25.000 ton wegen of die langer dan 180 meter of hoger dan 35 meter zijn, moeten voortaan wegblijven uit het kanaal van Giudecca. Die hele grote cruiseschepen vallen onder het verbod. Zij mogen de lagune nog wel in, maar moeten dan om de stad heen varen en in een industriehaven op het vasteland aanmeren.

Lees ook:

Venetië is voor eventjes weer van de bewoners. ‘Wat is onze stad nu fantastisch.’

Toerisme is de kurk waarop de lagunestad Venetië drijft. De dagelijkse aanwezigheid van hordes bezoekers worden óók als een plaag ervaren. Nu die noodgedwongen wegblijven, behoort de stad voor eventjes weer aan de bewoners toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden