Compromis

Veiligheidsraad stemt in met hervatting hulp Syrië

Syrische vluchtelingen in een opvangkamp bij de stad Maaret Misrin in de noordwestelijke Syrische provincie Idlip. Beeld AFP
Syrische vluchtelingen in een opvangkamp bij de stad Maaret Misrin in de noordwestelijke Syrische provincie Idlip.Beeld AFP

De VN-Veiligheidsraad is zaterdag akkoord gegaan met het hervatten van de humanitaire hulp aan Syrië. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen, dat waren er eerst twee.

Redactie

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, eiste de sluiting van een van de grensovergangen die naar de regio Aleppo in het noorden van Syrië leidt.

Miljoenen mensen zijn in het noorden van Syrië afhankelijk van humanitaire hulp die vanuit Turkije geleverd wordt. De resolutie van de VN-Veiligheidsraad die die hulp mogelijk maakt, liep echter vrijdagavond af. Een Belgisch-Duits voorstel om de grensoverschrijdende hulp te verlengen, werd dinsdag nog weggestemd.

De resolutie die zaterdag na een week van verdeeldheid en zeven stemrondes werd goedgekeurd, voorziet in een verlenging van de hulp met twaalf maanden, maar slechts via de grensovergang Bab al-Hawa, richting Idlib. De maatregel werd aangenomen met 12 van de 15 stemmen, waarbij Rusland, China en de Dominicaanse Republiek zich van stemming onthielden.

Het voorstel om beide verbindingsroutes over de Turks-Syrische grens open te houden, werd woensdag geblokkeerd door de Russische en Chinese afgevaardigde. Zij vinden één grensovergang voor dat doel genoeg en stellen dat de mensen in het bewuste gebied ook kunnen worden geholpen vanuit andere delen van Syrië.

Luchtopname van het vluchtelingenkamp bij Maaret Misrin. Beeld AFP
Luchtopname van het vluchtelingenkamp bij Maaret Misrin.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden