Radicalisering

Veiligheidsdienst Israël: Kans op bloedvergieten in verdeeld land

De nieuwe premier van Israël Naftali Bennett is steeds vaker het doelwit van bedreigingen. Beeld AFP
De nieuwe premier van Israël Naftali Bennett is steeds vaker het doelwit van bedreigingen.Beeld AFP

De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet van Israël heeft zaterdag een ongebruikelijke verklaring naar buiten gebracht, waarin gewaarschuwd wordt voor mogelijk bloedvergieten vanwege de enorme verdeeldheid in het land.

Redactie Trouw

Met name op sociale media ziet de veiligheidsdienst een toename van ernstige radicalisering. In discussies uiten mensen zich steeds gewelddadiger, volgens Shin Bet-directeur Nadav Argaman. Sommigen zullen dit interpreteren als een discours waarin “gewelddadige en illegale activiteiten” zijn toegestaan ‘die zelfs tot lichamelijk letsel kunnen leiden’. Hij roept op tot de-escalatie bij alle politieke en religieuze leiders.

De binnenlandse veiligheidsdienst beschermt sinds afgelopen donderdag de nationalistische politicus Naftali Bennett, die straks de nieuwe premier van Israël mag worden. Met een groot aantal andere partijen smeedde hij deze week een monsterverbond, waardoor na twaalf jaar een einde komt aan het premierschap van Benjamin Netanyahu.

Op sociale media wordt de 49-jarige Bennett steeds vaker bedreigd en er zijn demonstraties tegen hem gehouden. Ook Netanyahu heeft zich fel tegen hem geuit en sprak van het “verraad van de eeuw”.

De 71-jarige premier zei op Twitter dat “alle parlementariërs die met rechtse stemmen zijn verkozen zich moeten verzetten tegen deze gevaarlijke linkse regering”, die wel nog moet worden goedgekeurd door het parlement, de Knesset.

Lees ook:

Oud-commando en techmiljonair: dit is Naftali Bennett, de beoogde nieuwe leider van Israël

In Naftali Bennett komen tal van werelden samen. Er is Bennett-de-techmiljonair, Bennett-de-oud-commando en meest recent is er Bennett-de-politicus, die Israël vijftien jaar geleden kennis liet maken met een nieuw en energiek, onbeschaamd uiterst rechts geluid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden