Documentaire

Veelbesproken serie over Harry en Meghan valt tegen

Kantoormedewerkers in Londen kijken op kantoor naar de eerste afleveringen van de veelbesproken Netflix-serie Harry & Meghan.  Beeld AP
Kantoormedewerkers in Londen kijken op kantoor naar de eerste afleveringen van de veelbesproken Netflix-serie Harry & Meghan.Beeld AP

De eerste helft van documentaireserie Harry & Meghan, waarin het stel felle kritiek uit op de Britse media, is matig ontvangen in het Verenigd Koninkrijk. Feitelijk onbetrouwbaar, klagen nota bene de tabloids.

Niels Posthumus

De documentaireserie Harry & Meghan beloofde ‘explosief’ te zijn. Zij zou opschudding veroorzaken, het Britse koninklijk huis wellicht hevig schaden. Maar het lijkt erop dat het meeste venijn in dat geval in de laatste drie afleveringen moet zitten. Die verschijnen pas volgende week op streamingdienst Netflix. De eerste drie afleveringen, die donderdag online verschenen, neigen eerder naar wat prins Harry zelf al in aflevering 1 – ietwat overdreven – een ‘groots liefdesverhaal’ noemt.

In dat liefdesverhaal, waarin prins Harry en zijn Amerikaanse vrouw Meghan zich voor naar verluidt 100 miljoen euro duidelijk als slachtoffers hebben laten portretteren, komen vooral de Britse media er weinig genadig vanaf. Toch waren juist die media er eens goed voor gaan zitten. Vanaf 8 uur ’s ochtends Britse tijd, toen de afleveringen verschenen, hielden zij bijna allemaal – tabloids én kwaliteitskranten – liveblogs bij. Daarin becommentarieerden ze om de zoveel minuten wat er gebeurde in de drie afleveringen van elk één uur.

Met name de tabloids gingen in de aanval. The Sun berichtte over ‘verdraaiingen van hun eigen verhaal’. Ook liet de krant een lichaamstaalanalist meekijken. Die analyseerde dat Harry en Meghan ‘overdreven dramatisch’ in de camera praten en betitelde het geheel als een ‘slechte romcom’.

Een royaltyverslaggever van concurrent Daily Mirror klom vervolgens in de pen om te schrijven dat het onwaar is dat de leden van het Britse koningshuis niet op de inhoud hadden willen reageren, zoals aan het begin van de serie geclaimd wordt. Het koningshuis zou daarover nooit met vragen zijn benaderd.

Twaalf artikelen binnen twee uur

Het kwam wat ironisch over dat uitgerekend de Britse tabloids zich opeens zo druk maakten over feitelijke betrouwbaarheid. Al helemaal omdat zij nu weer tijden vooruit kunnen met alle informatie uit de documentaire. Ter illustratie: twee uur na het verschijnen van de eerste afleveringen had Daily Mail op zijn website al twaalf artikelen over Harry en Meghan gepubliceerd. En Jim Waterson, mediaverslaggever van The Guardian, turfde bij The Sun in hetzelfde tijdsbestek zeven stukken.

Ook andere vrij voorspelbare commentatoren doken erbovenop. Zoals tv-presentator Piers Morgan, die ooit zijn baan bij het programma Good Morning Britain verloor nadat hij weigerde excuses te maken voor beledigende opmerkingen over Meghan. Hij twitterde: ‘Dit is nog erger dan Keeping Up with the Kardashians’. Een verwijzing naar een weinig diepgravende Amerikaanse realityserie.

Maar afgezien van dat soort uithalen op sociale media viel de ophef die de eerste afleveringen genereerden eigenlijk een beetje tegen. ‘Er was niets explosiefs aan’, oordeelde kwaliteitskrant The Times. ‘Prachtig gefilmd. Maar repetitief, zeurderig en saai.’

Vergelijking met lot prinses Diana

De meeste inhoudelijke aandacht ging uiteindelijk uit naar de opmerking van Harry dat zijn familie het niet nodig had gevonden om Meghan beter te beschermen tegen de opdringerige roddelpers. De koninklijke familie weigerde volgens hem het ‘raciale element’ te erkennen in de manier waarop de media Meghan behandelden, die een witte vader en een zwarte moeder heeft. Volgens het stel waren de media erop uit hen te ‘verwoesten’. Niet voor niets trok Harry al snel ergens een vergelijking tussen Meghan en zijn moeder Diana, die verongelukte op de vlucht voor paparazzi in 1997.

Het Britse koningshuis zelf zwijgt ondertussen conform de mores in alle toonaarden over de ophef. Op een werkbezoek donderdag wist koning Charles vragen over de documentaire over zijn jongste zoon vakkundig te negeren.

Lees ook:

Docu ‘Harry&Meghan’ brengt Brits koningshuis verder in het nauw

De nieuwe documentaireserie Harry & Meghan voorspelt meer ophef in het Britse koningshuis. En dat kort na een een racismerel rond een hofdame.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden