De Italiaanse president Sergio Mattarella (midden) wacht in het Spallanzani-ziekenhuis op zijn vaccinatie.  Beeld EPA
De Italiaanse president Sergio Mattarella (midden) wacht in het Spallanzani-ziekenhuis op zijn vaccinatie.Beeld EPA

Rondje EuropaItalië

Veel vaccinvoordringers in Italië, maar de president wacht rustig zijn beurt af

Op de foto van vorige week zit president Sergio Mattarella midden in een grote zaal van een Romeins ziekenhuis rustig op zijn prik te wachten. Om het staatshoofd heen zitten allemaal andere Italianen klaar; ze zijn net als Mattarella in 1941 geboren en aan de beurt om hun coronavaccin ingespoten te krijgen.

De foto maakte opvallend veel los. Op sociale media en televisie was hij het gesprek van de dag. Sommige commentatoren verweten Mattarella zich niet al veel eerder te hebben laten vaccineren. Want wat als het staatshoofd doodziek was geworden van Covid en er een machtsvacuüm was ontstaan?

Maar verreweg de meeste mensen prezen Mattarella de hemel in voor het feit dat hij geen vaccinvoordringer is. De directeur van het bewuste ziekenhuis zei tegen persbureau Ansa: “Opnieuw heeft Mattarella laten zien dat hij een grootse president is. Als een gewone burger heeft hij zich laten vaccineren toen hij aan de beurt was”.

Veel voordringende politici

Dat de foto zoveel reacties opriep, komt waarschijnlijk omdat er nogal wat Italiaanse politici zijn die wél van hun positie gebruikmaken om de lange wachtrij – die door gebrek aan prikkers en hortende vaccinleveranties heel langzaam opschuift – over te slaan.

Zo bleek de burgemeester van het Siciliaanse stadje Corleone zich in januari al te hebben laten ingeënt, terwijl die maand alleen het zorgpersoneel en bewoners van verzorgingshuizen aan de beurt waren. Nicolò Nicolosi’s excuus was dat hij zijn plek ‘in de loopgraven’ niet kon riskeren door ziek te worden; de inwoners van Corleone hebben hem in deze oorlogstijd immers keihard nodig. Zijn verklaring werd niet gepikt en de burgemeester moest opstappen.

Ook de Toscaanse politiek blijkt vol vaccinvoordringers te zitten. Dat gewest had deze maand besloten dat alle rechters en advocaten een prik mochten halen, omdat zij in drukke rechtszalen aanwezig moeten zijn. Tientallen burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden die weliswaar tot advocaat zijn opgeleid maar dat beroep nu niet uitoefenen, zagen hun kans schoon. De ophef daarover was zo groot dat het regiobestuur de maatregel snel schrapte.

Ook journalisten willen voorrang

Maar niet alleen politici willen voordringen. In het zuidelijke gewest Campanië vindt de orde van journalisten dat haar leden nu al recht hebben op een prik. Journalisten verkeren immers vaak in de frontlinie om verslag van de pandemie te doen.

Opnieuw is er veel verontwaardiging. Op Facebook reageert de bekende tv-journalist Enrico Mentana: “Een groot deel van de bejaarden moet de eerste dosis nog krijgen, de president heeft zeventig dagen op zijn beurt gewacht, en wij willen ons dan voegen bij dezelfde voordringers die we elke dag bekritiseren? Wanneer ik lees dat journalisten om voorrang vragen, schaam ik me.”

Lees ook:

Italië ruziet over de besteding van de coronamiljarden: gezondheidszorg komt op de laatste plaats

Italië krijgt het grootste deel van de miljarden uit het EU-herstelfonds voor corona. Over de besteding ervan is nu grote politieke ruzie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden