Huwelijksdrama

Vechtscheiding in de Russische jetset loopt uit op een gewapende bezetting van een villa aan de Côte d’Azur

De oligarch en multimiljardair Arkadi Rotenberg tilt het begrip vechtscheiding naar een nieuw niveau.  Beeld EPA
De oligarch en multimiljardair Arkadi Rotenberg tilt het begrip vechtscheiding naar een nieuw niveau.Beeld EPA

Een vechtscheiding die uitloopt op de bezetting van een pand door gewapende mannen. In de wereld van de Russische nouveau riche lijkt niets te gek.

“Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.” De Russische schrijver Lev Tolstoj wist het al in de negentiende eeuw toen hij de klassieker Anna Karenina schreef. Maar ook vandaag de dag gaat die uitspraak nog altijd op. En dan met name voor de Russische oligarchie. Want wat zich deze maand aan de Franse Côte d’Azur voltrok, mag gerust een uniek huwelijksdrama heten. Of iets banaler geformuleerd: een ordinaire vechtscheiding.

Vorige week berichtte Natalia Rotenberg, de ex-vrouw van de Russische oligarch en multimiljardair Arkadi Rotenberg, op haar Instagram-pagina dat ‘radicale terroristen uit Tsjetsjenië’ haar villa in het dorpje Saint-Jean-Cap-Ferrat aan de Franse Rivièra hadden bezet. Arkadi Rotenberg geldt als een goede vriend van Poetin en heeft volgens zakenblad Forbes een vermogen van een slordige drie miljard dollar.

Dertig gewapende mannen drongen midden in de nacht het huis binnen

Volgens mevrouw Rotenberg drongen de onverlaten op 10 juli het pand binnen terwijl ze zelf niet thuis was. “Ze trapten mijn bewakers eruit, namen mijn huis in, sloopten en vervingen de sloten en sloegen er een kamp op.” Vervolgens werd haar de toegang ontzegd. Franse media melden dat het ging om dertig gewapende mannen die midden in de nacht het huis binnengedrongen en iedereen, al dan niet met grof geweld, er vervolgens uit hebben geschopt.

Zelf weet de voormalige miljardairsvrouw wel wie er achter de confiscatie zit: “Grote oligarchen die ontevreden zijn met mijn acties”. Of vrij vertaald: haar ex-man. Volgens de Franse publieke omroepzender France 3 zijn de bewapende mannen beveiligers van het bedrijf SCI Villa Shoshan, een firma van Arkadi Rotenberg. Hij zou hoogstpersoonlijk de actie hebben bevolen.

Vertegenwoordigers van het bedrijf ontkennen echter dat er sprake is van een confiscatie en stellen dat het pand leegstaat en bovendien eigendom is van het bedrijf. Strikt genomen klopt die lezing niet. Een rechtbank in Londen besloot na de scheiding van het koppel dat Natalia een belang van veertig procent kreeg in de villa nabij Nice. De andere zestig procent ging naar de dochter van het stel. Maar SCI moet nog altijd aan dat gerechtelijke bevel voldoen.

Na een verbintenis van acht jaar strandde het huwelijk

Het voorval aan de Franse Rivièra is overigens niet het eerste hoofdstuk in de epische vechtscheiding tussen het stel. Na een echtverbintenis van acht jaar strandde het huwelijk van de Rotenbergs in 2013. Sindsdien ruziën de ex-geliefden in en buiten de rechtbank. Onder meer over een landhuis in het Britse Surrey ter waarde van 45 miljoen euro en de private kunstcollectie met werken van de Belgische schilder René Magritte.

Al die weelde verzamelde het stel in de loop der jaren dankzij de zakelijke activiteiten van Arkadi Rotenberg. De 69-jarige miljardair is een van de vele jeugdvrienden van de Russische president Poetin die inmiddels schathemeltjerijk zijn. De twee kennen elkaar nog uit hun jeugd in Sint-Petersburg, waar ze als kinderen samen op de judomat stonden.

Inmiddels is Arkadi samen met zijn broer Boris eigenaar van twee van de grootste bouwconcerns van Rusland. In die hoedanigheid belandden zij in 2018 allebei op de EU-sanctielijst, omdat hun bedrijven betrokken waren bij de aanleg van de brug van het Russische vasteland naar de Krim, het schiereiland dat Moskou in 2014 annexeerde.

Natalia Rotenberg hertrouwde vorig jaar met de Armeense politicus Tigran Arzakantsyan. Vanuit Jerevan leidt zij een aantal bedrijven in onder meer de mode-, cosmetica- en wijnsector.

Lees ook:

De oligarchen hebben een herenakkoord met Poetin

Naar eigen zeggen rekende Vladimir Poetin de afgelopen jaren af met de zogeheten oligarchie. Toch lopen er nog zakentycoons rond in het Kremlin. Nu Poetin dankzij de nieuwe grondwet tot 2036 aan kan blijven als president, verdwijnen die voorlopig niet van het toneel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden