Suezkanaal

Vastgelopen containerschip Suezkanaal los, verkeer weer op gang

Het vastgelopen containerschip Ever Given. Beeld AP
Het vastgelopen containerschip Ever Given.Beeld AP

Het in het Suezkanaal vastgelopen containerschip Ever Given is los. Nadat maandagochtend de achtersteven van het schip loskwam, is nu ook de voorkant los.

Redactie Trouw

Ooggetuigen melden aan persbureau Reuters dat het schip op eigen kracht onderweg zou zijn, maar volgens berger Boskalis wordt het schip weggesleept. Ook de rest van het scheepvaartverkeer komt weer op gang, volgens de kanaalautoriteit.

De Ever Given was vorige week dinsdag in een zandstorm overdwars in het zuidelijke deel van het Suezkanaal komen te liggen. Het schip, eigendom van een Japanse reder maar varend in dienst van een Taiwanees bedrijf, behoort tot de grootste containerschepen ter wereld met een lengte van 400 meter en een breedte van bijna 60 meter. Daardoor is het erg gevoelig voor zijwind. Toen het schip gedraaid lag, lag het tegen beide oevers van het kanaal.

Het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Smit Salvage, onderdeel van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis, was betrokken bij de bevrijdingsoperatie. Daarbij werd gebaggerd en werden elf gewone sleepboten en twee krachtige zeesleepboten ingezet.

Sleepboot

In de nacht van zondag op maandag lukte het met de hulp van een zware sleepboot om het achtersteven los te krijgen, zei topman Peter Berdowski van maritiem dienstverlener Boskalis in het Radio 1 Journaal. Daarmee werd de hoek van het schip zoals die vastlag van 30 graden naar 10 graden gedraaid. De moeilijkste klus was echter het loskrijgen van het voorsteven. Die zat vast als een “walvis vastzit op het strand” en het werd een hels karwei om die over de kleilaag heen te schuiven.

Later op maandagmorgen arriveerde een tweede zware sleepboot om met trekkracht het schip helemaal los te krijgen. Beredowski zei maandagochtend dat daarbij met grote kracht water onder het schip wordt gespoten om zand en klei weg te spoelen. Als het niet lukt om op deze manier de voorkant van het schip vrij te krijgen, dan zullen er mogelijk containers van de voorkant van het schip afgetakeld moeten worden. Het is nog niet duidelijk welke methode er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat de Ever Given loskwam.

Wachtende schepen

De 400 meter lange en 224.000 ton wegende Ever Given liep dinsdag vast in het Suezkanaal, dwars over de belangrijke vaarroute voor scheepsverkeer tussen Azië en Europa. Door de opstopping was een enorme file aan wachtende schepen ontstaan aan beide kanten van het Suezkanaal. Volgens de Suez Canal Authority lagen zondagmiddag meer dan 320 boten te wachten, zoals containerschepen en olietankers.

Lees ook:
Generaal Al-Sisi houdt pottenkijkers het liefst weg bij het Suezkanaal

Het containerschip de Ever Given ligt sinds afgelopen week klem in het Suezkanaal. Bergers deden dit weekeinde pogingen het vlot te trekken, maar daar willen de Egyptische autoriteiten liever geen pottenkijkers bij.

Zeereus blokkeert het Suezkanaal: olie, gas en talloze producten komen later aan

Hoe lang gaat dít duren? Dat is de hamvraag, nu een van de grootste containerschepen ter wereld, de Ever Given, vastzit in het Suezkanaal en zo een van ‘s werelds belangrijkste handelsroutes blokkeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden