Samenvatting

Vannacht in Oekraïne: luchtalarm klinkt in vrijwel alle regio’s, bijna 13.000 mensen geëvacueerd

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In verschillende Oekraïense steden ging vannacht het luchtalarm af, bijna 13.000 mensen werden geëvacueerd via humanitaire corridors, en Nederland is uitgenodigd om volgende week aan te sluiten bij een top over de Europese veiligheid.

Redactie Trouw

In de nacht van zaterdag op zondag klonk in vrijwel alle Oekraïense regio’s het luchtalarm, meldt The Kyiv Independent. Verschillende steden werden getroffen, volgens schattingen van de Oekraïense regering gaat het om zestig gebouwen, waaronder woningen en appartementencomplexen. Het is moeilijk deze schattingen te verifiëren maar vanuit diverse regio's komen wel beelden binnen van de schade.

Russische troepen hebben in Yavoriv een luchtaanval uitgevoerd op het zogenoemde Centrum voor Internationale Vredesbewaking en Veiligheid, dat zo’n 25 kilometer van de Poolse grens ligt. Oekraïense autoriteiten melden dat dit centrum is getroffen door acht raketten. Zeker negen mensen zijn omgekomen. Ook vielen er 57 gewonden, maakte de gouverneur van de regio Lviv bekend.

Het centrum is een trainingsfaciliteit van het Oekraïense leger, waar soldaten worden opgeleid voor vredesmissies en legeroefeningen doen met Navo-troepen. Gisteren waarschuwde Rusland nog dat westerse wapenkonvooien legitieme doelwitten zijn voor de Russische strijdkrachten.

Konvooi met evacués beschoten

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan zaterdag een konvooi met evacués te hebben beschoten. Daardoor zouden zeven mensen om het leven zijn gekomen, onder wie een kind. Volgens de Oekraïense inlichtingendienst probeerden de mensen weg te komen uit een dorp in de omgeving van Kiev. De Russen zouden hen hebben gedwongen terug te keren naar het dorp. Deze evacuatie verliep niet volgens een humanitaire corridor.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski zegt tot nu toe zo’n 1.300 Oekraïense troepen omgekomen. Bijna 13.000 mensen werden gisteren via humanitaire corridors geëvacueerd uit diverse Oekraïense steden. Zelenski kondigde voor zondagavond een nieuwe corridor aan voor Marioepol.

Rusland installeert nieuwe burgemeester

Het Russische leger heeft een nieuwe burgemeester geïnstalleerd in de bezette Oekraïense stad Melitopol. Volgens nieuwszender CNN zou het gaan om Galina Danilchenko, een voormalig lid van de lokale gemeenteraad. De stad in het zuiden van Oekraïne viel na de Russische invasie al vrij snel onder controle van de Russen.

De vorige burgemeester, Ivan Fedorov, werd vrijdag door Russische troepen ontvoerd. Op videobeelden was te zien hoe hij door gewapende mannen uit een overheidsgebouw werd meegenomen. Fedorov zou hebben geweigerd om mee te werken met de vijand. Rusland heeft nog niets gezegd over zijn lot.

Top met Noord-Europese landen

De Britse premier Johnson organiseert volgende week een top in Londen met de leiders van Noord-Europese en Baltische landen. Ook Nederland is uitgenodigd. De top zal zich met name richten op de oorlog in Oekraïne en de Europese veiligheid. Namens Nederland is minister van Defensie Kajsa Ollongren aanwezig, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De top volgt direct op een grote NAVO-oefening maandag, die door Noorwegen wordt georganiseerd. Het gaat om de grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog. 30.000 troepen uit 27 landen gaan trainen bij temperaturen onder het vriespunt.

Lees ook:
De Europese eensgezindheid over Oekraïne is alweer verdwenen

Nederland valt terug in zijn oude rol van remblok op al te groot Europees enthousiasme. Premier Rutte sprak in Versailles Von der Leyen, de Duitse en de Belgische premier tegen.

Zo zet Odessa zich schrap voor de aanval. ‘De stad staat aan de vooravond van iets heel ergs’
Nu de Zuid-Oekraïense stad Cherson gevallen is lijkt de havenstad Odessa het volgende doelwit. Het luchtalarm klinkt en de bewoners zetten zich schrap.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden