Presidentsverkiezingen

Vandaag is het zover: het Amerikaanse kiescollege kiest de nieuwe president, en daar zal Trump niet blij mee zijn

Trump-supporters demonstreerden zaterdag en zondag op verschillende plaatsen in de VS, zoals hier in Washington DC, omdat ze niet geloven dat de presidentsverkiezing eerlijk is verlopen. Beeld Hollandse Hoogte/Zuma Press
Trump-supporters demonstreerden zaterdag en zondag op verschillende plaatsen in de VS, zoals hier in Washington DC, omdat ze niet geloven dat de presidentsverkiezing eerlijk is verlopen.Beeld Hollandse Hoogte/Zuma Press

De 538 leden van het Amerikaanse kiescollege brengen maandag hun stem uit op de presidentskandidaat van hun keuze.

Donald Trump twittert nog steeds woedend over stemfraude. Maar het besluit van de Amerikanen dat Joe Biden hun volgende president moet zijn, wordt met de dag onaantastbaarder. Vrijdag wees het Hooggerechtshof een rechtszaak hierover, die Trump ‘de belangrijkste’ had genoemd, in twee zinnen af. En maandag komen in de vijftig hoofdsteden van de staten en in Washington DC de 538 leden van het kiescollege bijeen voor wat formeel de enige, echte en definitieve presidentsverkiezing is.

Die leden zullen stemmen – een enkele ontsporing misschien daargelaten – voor de kandidaat die in hun staat de meeste stemmen kreeg. De uitslag wordt naar Washington gestuurd, waar vicepresident Mike Pence, in zijn functie van voorzitter van de Senaat, op 6 januari de enveloppen zal openen, de stemmen tellen en concluderen, alle protesten van zijn baas ten spijt, dat Joe Biden de verkiezingen gewonnen heeft.

Vermeende procedurefouten

Trump en zijn advocaten houden vol dat de uitslagen van minstens vier staten – Georgia, Michigan, Wisconsin en Pennsylvania – fout zijn en dat hij gewonnen zou hebben als er niet massaal gefraudeerd was. Bij het tellen zouden vele biljetten van mensen zonder stemrecht zijn toegelaten; er zouden biljetten dubbel zijn geteld; stemmachines zouden de uitslag hebben veranderd.

Maar in meer dan vijftig rechtszaken daarover vingen ze bot. Bij veel van die zaken durfden Trumps advocaten uiteindelijk niet echt te beweren dat er fraude was gepleegd – daarvoor hadden ze geen harde bewijzen – maar concentreerden ze zich op vermeende procedurefouten, waardoor fraude ongemerkt zou kunnen gebeuren. Maar geen enkele rechtbank nam dat ernstig genoeg om honderdduizenden of zelfs miljoenen stemmen ongeldig te verklaren.

Datzelfde gold voor het Hooggerechtshof, dat afgelopen maandag het verzoek kreeg van de staat Texas om een streep te halen door de uitslag in de vier door Trump betwiste staten, en in plaats daarvan de parlementen van die staten te laten beslissen hoe de leden van het kiescollege zouden moeten stemmen.

Volgens Texas was in die staten de federale grondwet geschonden. Kort voor de verkiezingen was de gang van zaken rond het stemmen er nog veranderd, om het veiliger te maken tijdens de coronapandemie. Texas meent dat dit alleen had gemogen als hun parlementen daar speciaal wetten voor hadden aangenomen. Maar het hof vond dat het Texas totaal niet aanging hoe andere staten hun verkiezingen organiseerden.

Eindelijk toegeven

Daarmee staat de uitslag van de verkiezing van maandag door het kiescollege vast. Mogelijk zien Republikeinse senatoren en afgevaardigden het als een geschikt moment om eindelijk openlijk te zeggen wat ze binnenskamers allang toegeven: dat Joe Biden de nieuwgekozen president is en dat Donald Trump dat nu maar eens moet toegeven.

Maar er is een groepje Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden dat op 6 januari de uitslagen van een aantal staten wil aanvechten. Volgens de grondwet kan dat, mits ze ook minstens één senator meekrijgen. Het Congres moet dan over elk bezwaar debatteren.

Dat zo’n manoeuvre tot ‘nog vier jaar’ voor Donald Trump zal leiden, zoals duizenden demonstranten in Washington en andere steden zaterdag eisten, is uitgesloten. Maar het zou teleurgestelde Trump-aanhangers wel sterken in hun geloof dat er aan het presidentschap van Joe Biden een luchtje zit.

Lees ook:

Het Hooggerechtshof gooit de deur dicht voor Texas en daarmee voor verliezer Trump

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden