Draaiboek overlijden Queen

Van saluutschoten naar een staatsbegrafenis: dit gaat er de komende dagen gebeuren

Op Buckingham Palace in Londen hangt de vlag halfstok.  Beeld AFP
Op Buckingham Palace in Londen hangt de vlag halfstok.Beeld AFP

De uitvaart van koningin Elizabeth is tot in de puntjes geregeld. De komende dagen reist de kist via Edinburgh naar Londen, waar het volk afscheid kan nemen.

Merijn van Nuland

Liz Truss was nog geen drie dagen premier van het Verenigd Koninkrijk of ze kreeg via een beveiligde lijn het telefoontje waar ook haar voorgangers voor gevreesd moeten hebben. “London bridge is down”, klonk het vrijdagmiddag aan de andere kant van de lijn, als alles tenminste volgens protocol is verlopen. Codetaal voor: koningin Elizabeth II is overleden.

Dat was direct het startschot van Operation London Bridge, een onderneming waarbij met militaire precisie het afscheid van het voormalig staatshoofd is geregisseerd, alsmede de inauguratie van haar opvolger Charles. De komende dagen zijn nauwkeurig uitgestippeld in geheime beleidsdocumenten, die eerder onder meer door de Britse krant The Guardian zijn ingezien.

Elizabeth ligt vrijdag opgebaard in Balmoral Castle in het Schotse Aberdeenshire. Afgelopen donderdagmiddag om half zes Nederlandse tijd overleed ze daar, in het kasteel waar ze drie maanden per jaar doorbracht. Naaste familieleden krijgen de tijd om hier afscheid te nemen van de koningin die sinds 1952 op de troon zat.

Zaterdag staat in het teken van Charles’ benoeming tot troonopvolger. In het Londense St James’s Palace komt de Toetredingsraad bijeen, een illuster gezelschap met hoogwaardigheidsbekleders zoals de premier en de aartsbisschoppen van Canterbury en York. Vanaf een balkon zal een bode de nieuwe vorst officieel afkondigen. Zondagmiddag wordt hetzelfde bericht voorgelezen in Noord-Ierland, Schotland en Wales, de andere landen binnen het koninkrijk.

Het lichaam van de voormalige koningin wordt zondag overgebracht naar Holyrood Palace, de officiële residentie van het koningshuis in Schotland, schrijft de Scottish Daily Express. Maandag zal dan in het teken staan van verschillende ceremonies, waaronder mogelijk een processie over de zogeheten Royal Mile naar de St Giles’ Cathedral in Edinburgh. Daar zullen familieleden waken bij hun overleden moeder en oma.

In diezelfde kerk krijgt het publiek een dag lang de mogelijkheid om afscheid te nemen van de koningin. De kist zal de volgende dag, dus op dinsdag, verder reizen naar Londen. Het lichaam zal met alle egards arriveren op Buckingham Palace, en later worden overgebracht naar Westminster Hall voor een publiek afscheid. Vijf dagen lang, 23 uur per dag, kunnen Britten afscheid nemen bij de kist. Zelfs over de wachtrij is nagedacht: de rouwenden zullen zich opstellen langs het parlement, via een brug over de Theems, en verder.

Een datum voor de begrafenis is er nog niet, maar dit zal niet langer dan twee weken na het overlijden plaatsvinden. Op de dag van de begrafenis eindigt de wake om half 9 ’s ochtends. Twee uur later arriveert de koninklijke familie, en wordt de kist van Elizabeth op een affuit geplaatst, een rijdend onderstel voortgetrokken door paarden. Precies om 10:44 uur vertrekt de rouwstoet naar Westminster Abbey, waar voor het eerst sinds 1760 weer een begrafenisdienst plaatsvindt. Rond vier uur ’s middags wordt de kist bijgezet in de koninklijke graftombe in St. George’s Chapel in Windsor Castle.

Charles III al volop aan het werk

Ondertussen is het werkende leven van de troonopvolger volop begonnen. Al op vrijdag zal Elizabeths zoon Charles – inmiddels Charles III – terugreizen naar Londen om zich te wijden aan zijn officiële taken als koning. Die titel is erfelijk, en dus hoeft Charles niet op de officiële kroning te wachten. Op vrijdag staat Charles onder meer een onderhoud te wachten met premier Liz Truss. Vrijdagavond om zeven uur Nederlandse tijd houdt hij een (vooraf opgenomen) toespraak voor het Britse volk, die wordt uitgezonden op de BBC.

Zaterdag wordt Charles officieel benoemd tot troonopvolger tijdens een bijeenkomst van de historische Toetredingsraad in St. James’s Palace. De ceremoniële kroning laat nog wel op zich wachten, waarschijnlijk zelfs enkele maanden.

Nog tijdens de rouwperiode zal Charles III een bezoek brengen aan Schotland, Noord-Ierland en Wales, naast Engeland de drie andere landen binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is hij per direct ook ceremonieel staatshoofd van Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica en twaalf andere landen van het Gemenebest van Naties.

Lees ook:

Queen Elizabeth werd een leven lang geleid door diepgevoeld plichtsbesef

Donderdag overleed Elizabeth Alexandra Mary Windsor, de langstzittende monarch ter wereld. Het Verenigd Koninkrijk neemt afscheid van een koningin met groot plichtsbesef.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden