In MemoriamYvan Colonna (1960-2022)

Van geitenhoeder tot meest gezochte man van Frankrijk, Yvan Colonna overleden na mishandeling in de gevangenis

Demonstranten dragen een spandoek met het hoofd van Yvan Colonna met zich mee tijdens een protest in de Corsicaanse plaats Bastia eerder deze maand. 
 Beeld AFP
Demonstranten dragen een spandoek met het hoofd van Yvan Colonna met zich mee tijdens een protest in de Corsicaanse plaats Bastia eerder deze maand.Beeld AFP

In Frankrijk is maandag de Corsicaanse separatist Yvan Colonna overleden, nadat hij eerder deze maand werd aangevallen en gewurgd in de gevangenis.

Pieternel Gruppen

Niet op zijn geliefde Corsica, maar in een ziekenhuis in Marseille is Yvan Colonna maandag overleden. Colonna, die misschien wel de bekendste gevangene van Frankrijk was, werd eerder deze maand aangevallen door een medegedetineerde. Hij werd gewurgd en raakte in coma. Het incident vond plaats in de gevangenis van Arles waar Colonna een levenslange gevangenisstraf uit zat vanwege de moord op de gouverneur van Corsica in 1998.

Op de foto die in 2003 na zijn aanhouding werd genomen kijkt Colonna – halflang donker haar en een oorring – stuurs de camera in. Een intensieve klopjacht van ruim vier jaar ging aan die arrestatie vooraf, waarbij de wildste geruchten de ronde deden. Colonna zou zich schuil houden in Venezuela of in Costa Rica of wellicht toch op Sardinië? De posters met zijn hoofd waren op het hele eiland te vinden. Uiteindelijk werd Colonna gevonden op Corsica zelf, in een berghut ergens in het zuiden. Hij zou een granaat en munitie bij zich hebben gehad.

Gejuich na zijn arrestatie

Toen de toenmalige minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy het nieuws van Colonna’s arrestatie trots naar buiten bracht, werd dat door zijn partijgenoten met gejuich ontvangen. De moord op de gouverneur van Corsica Claude Érignac had niet alleen op het eiland zelf maar ook in de rest van Frankrijk veel teweeg gebracht. “Een barbaarse daad” noemde president Jacques Chirac de moord destijds, “die ongekend is in onze geschiedenis”.

De gouverneur werd neergeschoten toen hij in Ajaccio op weg was naar een concert. De rechter achtte, ook in hoger beroep, bewezen dat Colonna daarvoor verantwoordelijk was. Zelf heeft hij altijd ontkend.

Colonna werd in 1960 op Corsica geboren als middelste kind van twee gymdocenten. Hij was een puber toen het gezin in 1975 naar Nice verhuisde vanwege de politieke ambities van zijn vader; Jean-Hugues Colonna zou later opklimmen tot de socialistische afgevaardigde voor de regio Alpes-Maritimes.

Ongeveer in dezelfde periode als de verhuizing van het gezin naar het vasteland werd op Corsica het FLNC opgericht, de militante organisatie die streefde naar onafhankelijkheid en in de decennia die volgden honderden aanslagen zou plegen. Vooral politiebureaus, kazernes en andere ‘symbolische plekken’ van de Franse staat moesten het ontgelden.

Heimwee naar Corsica

Aan de Côte d’Azur werd Colonna ondertussen door heimwee naar Corsica verscheurd. Toch maakte hij daar zijn middelbare school af, vervulde zijn dienstplicht bij de brandweer in Parijs en begon een opleiding tot sportleraar, waarmee hij in de voetsporen van zijn ouders trad. Hij ging vooral om met andere Corsicaanse jongeren die voor hun studie de oversteek hadden gemaakt. Nog voordat hij zijn opleiding had afgerond keerde Colonna begin jaren tachtig terug naar Corsica.

Hij vestigde zich in de buurt van Cargèse, de plek waar zijn broer een strandtent opende. Na verschillende baantjes – onder meer als badmeester – zocht Colonna zijn toevlucht tot een bestaan als geitenhoeder. Ondertussen ontpopte hij zich als een militante nationalist die geweld niet schuwde. Zo werd hij onder meer verdacht van deelname aan een aanval op een politiebureau in Pietrosella.

Maar de geitenhoeder liet zich in het openbaar in al die jaren nauwelijks uit over zijn activiteiten, drijfveren en ideeën. En ook al werd Colonna verschillende keren opgepakt, door de politie in de gaten gehouden, hij wist telkens weer aan een serieuze straf te ontsnappen. Totdat hij schuldig werd bevonden aan de moord op Érignac en tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Die mocht hij ondanks protesten van advocaten en familie niet op Corsica zelf uitzitten. In 2018 smeekte zijn vrouw de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan Ajaccio om daar iets aan te doen. “Mijn zoon heeft zijn vader al anderhalf jaar niet gezien”, zei ze bij die gelegenheid.

Een paar dagen voor zijn dood schortte Justitie zijn straf vanwege ‘medische redenen’ op.

Lees ook:
Een historische doorbraak: door de rellen is autonomie voor Corsica ineens bespreekbaar

De Franse regering is bereid om over een autonome status van het eiland Corsica te praten. Dat is mogelijk een historische doorbraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden