Inwoners van Durban zijn afhankelijk van watertankers. De verdeling ervan verloopt niet eerlijk, wat leidt tot onrust. Beeld
Inwoners van Durban zijn afhankelijk van watertankers. De verdeling ervan verloopt niet eerlijk, wat leidt tot onrust.

Zuid-Afrika

Van de regen in de drup: het ene deel van Durban zit zonder water, het andere met E. coli

Extreem weer heeft gaten geslagen in het drinkwaternet en de riolering van Durban. Inwoners raken wanhopig.

Kevin van Vliet

Bij havenmetropool Durban zijn het afgelopen weekend rellen uitgebroken: delen van de stad Tongaat zitten sinds april, toen extreme regenval een dodelijke ravage in Zuid-Afrika aanrichtte, zonder stromend water. Inwoners zijn nu afhankelijk van watertankers, maar de verdeling schijnt qua eerlijkheid te wensen over te laten. Uitzicht op een structurele oplossing is er nog niet.

Bijna vijf maanden geleden kwam de regen aan de Zuid-Afrikaanse oostkust met bakken uit de lucht. In de getroffen regio kwamen 489 mensen om het leven door vloed, modderstromen en aardverzakkingen. Huizen, en dan met name informele, slecht gebouwde nederzettingen, werden uit de valleien gespoeld en van de heuvels gevaagd, kritieke infrastructuur ging kapot.

Als gevolg daarvan zijn delen van Durban, hoewel de stuwmeren vol zijn, in juni op waterrantsoen gezet zodat de gemeente beschadigde leidingen en pompstations kan repareren. De herstelwerkzaamheden zullen in elk geval tot volgend jaar duren.

Inmiddels zijn in rivieren en aan stranden in Durban hoge concentraties van de E. colibacterie aangetroffen. Honderden, misschien wel duizenden vissen spoelden in augustus dood aan in de mond van de Umgeni, de grootste rivier in Durban, die daar de Indische Oceaan in stroomt. De gemeente heeft daarom dertien stranden tot nader order gesloten voor zwemmers, surfers, kanoërs en vissers.

Oud-burgemeester verdacht van corruptie

Het drinkwaternet en de riolering in Durban verkeren al heel wat jaren in een slechte staat. Critici wijzen naar corrupte gemeentebestuurders die het geld voor onderhoud in eigen zak en die van bevriende aannemers zouden hebben gestoken, waardoor stad nu in grote financiële problemen verkeert. Voormalig burgemeester Zandile Gumede en zo’n twintig anderen zijn aangeklaagd voor grootschalige fraude en corruptie. Gumede moet begin volgend jaar voor de rechter verschijnen.

De sanitaire en ecologische problemen zijn een zoveelste klap voor de stad Durban, die door een strenge lockdown haveninkomsten misliep en waar vorig jaar juli honderden fabrieken, winkels en warenhuizen in vlammen deden opgaan bij dodelijke plundertochten.

Het gemeentebestuur ontraadt de inwoners van delen van Durban momenteel ongekookt water te drinken.

Hoe gaan verschillende landen om met de droogte, en tot welke spanningen leidt dit? Dit verhaal is onderdeel van onze themaproductie over drinkwater wereldwijd. Meer verhalen leest u via deze link, of beweeg met uw muis door de kaart hieronder.

Lees ook:

Durban meandert van overstroming naar overstroming. ‘Ik heb geen energie meer’

Stortregens richtten in een april een ravage aan rond de Zuid-Afrikaanse kuststad Durban. In het heuvelige achterland verloor moeder Hlekisile Zamisa haar zoon in een modderstroom. Drie jaar geleden, toen het ook al zo hard regende, verloor ze haar dochter. Welk kind zal de volgende storm halen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden