Wie door corona thuis moet werken, valt in Duitsland onder de beschermende werking van de bedrijfsongevallenverzekering. Beeld
Wie door corona thuis moet werken, valt in Duitsland onder de beschermende werking van de bedrijfsongevallenverzekering.

Thuiswerken

Vallen tussen bed en thuiswerkplek is nu in Duitsland een bedrijfsongeval

Robin Goudsmit

De ongelukkige val die een Duitse man thuis op weg van zijn bed naar zijn bureau maakte, moet worden gezien als een bedrijfsongeval en valt daarom onder de ongevallenverzekering van zijn werkgever. Dat oordeelde een Duitse rechter deze week. De gang bed-bureau geldt in tijden van thuiswerken als ‘verzekerde werkroute’, aldus de rechtbank.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ervoer een Duitse man die in zijn eigen woning van de trap viel. Hij was op weg van zijn slaapkamer naar zijn thuiswerkplek een verdieping lager. Door de val brak de man een van de borstwervels in zijn ruggengraat.

Het finale oordeel

De verzekeraar van de werkgever van de man weigerde tot uitkering over te gaan omdat het ongeluk niet op het werk gebeurd zou zijn. Die weigering werd door een lagere rechtbank al onrechtmatig bevonden, maar in hoger beroep kreeg de verzekeraar gelijk. Nu heeft het Bundessozialgericht, de hoogste Duitse arbeidsrechtbank, het finale oordeel geveld.

De rechtbank redeneert dat de man op weg was naar zijn werk. Was hij van zijn slaapkamer eerst naar de keuken gegaan voor een boterham of een bakje yoghurt, dan was er geen sprake geweest van woon-werkverkeer, maar gewoon een verplaatsing in de woning. Dan had de verzekeraar niet hoeven betalen. Maar nu was de man dus volgens de rechter thuis op weg naar zijn werk.

Lees ook:

Thuiswerken blijft mogelijk bij de meeste bedrijven

Waar het kán, zal het ook blijven kunnen. De meeste bedrijven waar mensen nu kunnen thuiswerken, willen dit straks ook toestaan.

Het Nieuwe Werken na dik anderhalf jaar corona: minder wandelgangen-kapitaal, meer bewustzijn

Of we nu weer naar kantoor gaan of liever thuis blijven werken, zeker is dat de kijk op arbeid door corona voorgoed is veranderd. Aan de hand van drie w’s – werken, werkplaats en werknemer – schetsen specialisten Anita Koops en Bastiaan Starink een beeld van Het Nieuwe Werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden