Coronamaatregelen

Vaccinatiedwang? Mondkapjesplicht? In de VS hangt het er maar net vanaf waar je woont

Student Darius Brown wordt gevaccineerd op de campus van de Universiteit van Memphis, Tennessee. Beeld REUTERS
Student Darius Brown wordt gevaccineerd op de campus van de Universiteit van Memphis, Tennessee.Beeld REUTERS
Bas den Hond

Alle 1,3 miljoen Amerikaanse militairen moeten volgende maand gevaccineerd zijn. En alle 1,6 miljoen werknemers van Walmart moeten mondkapjes op, maar ze krijgen 150 dollar als ze zich laten vaccineren.

In de VS roept bijna elk besluit over vaccinaties en mondkapjes felle discussies op, met de Republikeinen lijnrecht tegenover de Democraten. Of een Amerikaan verplicht wordt zich op een of andere manier te wapenen tegen Covid-19 hangt af van zijn werkgever en zijn woonplaats.

De 2 miljoen federale ambtenaren en de 4 miljoen andere werknemers die diensten verrichten voor de federale overheid, moeten zich laten vaccineren, of mondkapjes dragen. Ambtenaren van de staat Washington moeten uiterlijk 18 oktober gevaccineerd zijn, anders worden ze ontslagen. Hetzelfde geldt voor de 2 miljoen werknemers in de gezondheidszorg in Californië.

Norwegian Cruise Lines mag van elke passagier eisen dat die gevaccineerd is, ook al wilde de staat Florida, een belangrijke bestemming voor dergelijke schepen, die eis verbieden. Zulke verplichtingen worden door de regering-Biden toegejuicht, maar ze liggen politiek heel gevoelig, vooral in staten met een overwegend conservatieve bevolking. Republikeinse kiezers zijn allergisch voor een machtige en betuttelende overheid. Een aantal Republikeinse politici speelt daarop in. De Texaanse senator Ted Cruz heeft een wetsontwerp ingediend dat het verplichtstellen van mondkapjes en vaccins helemaal moet verbieden. Het voorstel maakt geen kans, maar het zal veel kiezers in zijn thuisstaat Texas als muziek in de oren klinken.

Geen ic-bed meer beschikbaar

Intussen is juist Texas een van de staten waar de epidemie nu op zijn hevigst is. In 53 ziekenhuizen is geen enkel ic-bed meer beschikbaar. Maar Republikeins gouverneur Greg Abbott wil niets weten van een hernieuwde mondkapjesplicht, en verbiedt ook lokale overheden om ze te eisen. Hij riep de Texanen wel op zich te laten inenten.

Nu de vakanties voorbij zijn, woedt in Florida een conflict over het dragen van mondkapjes door scholieren. De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis wil geen verplichting, hij vindt dat het een keuze van de ouders moet zijn. Dat stuitte op felle kritiek van een Republikeinse senator, Bill Cassidy, die ook arts is. “Als mijn ziekenhuis vol is en mijn vaccinatiegraad laag, en de besmettingsgraad stijgt als een gek, dan moeten we lokale mensen laten beslissen wat het beste is”, zei hij tegen nieuwszender CNN.

Enkele schooldistricten in Florida hebben aangekondigd dat ze het verbod van de gouverneur in de wind zullen slaan en de leerlingen toch mondkapjes zullen laten dragen. DeSantis reageerde onmiddellijk: hij zal dan het salaris van de bestuurders inhouden.

Lees ook:

Sommige Republikeinen ‘zien het licht’ over vaccins

Nu het aantal coronabesmettingen in de VS weer toeneemt, lijkt de scepsis over vaccinaties onder conservatieve Amerikanen af te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden