Coronamaatregelen

Vaccinatie-paspoorten moeten het toeristenseizoen redden, de EU denkt er nog even over na

Het vaccin van Pfizer. Beeld AFP
Het vaccin van Pfizer.Beeld AFP

EU-regeringsleiders bespreken Grieks voorstel dat toerismeseizoen moet redden. Maar de twijfel over de zin van vaccinatie-certificaten is groot.

Christoph Schmidt

Terwijl Nederland in de ban is van de avondklok en de andere nieuwe maatregelen, zijn overige Europese landen met heel andere Covid-19-prioriteiten bezig. Donderdagavond is er een ingelaste EU-top van regeringsleiders, per beeldverbinding maar weer. Daarbij zullen de regeringsleiders niet over avondklokken spreken (die verschillen per land) maar over een nieuw voorstel tot invoering van Europese vaccinatiecertificaten.

Het zal de eerste EU-top zijn met een demissionaire premier Rutte sinds oktober 2012.

Zijn Griekse ambtgenoot Kyriakos Mitsotakis kwam vorige week met het idee van de vaccinatiepaspoorten, waarvan de houders meer reisvrijheden zouden moeten krijgen dan niet-gevaccineerden. Griekenland en andere sterk van toerisme afhankelijke landen willen er alles aan doen om een opnieuw rampzalig vakantieseizoen komende zomer te voorkomen.

De Duitse minister Heiko Maas van buitenlandse zaken deed de horeca even blij opveren met zijn suggestie dat ingeënte personen ook eerder naar bijvoorbeeld restaurants en bioscopen konden gaan, maar dat idee is op veel scepsis gestuit.

De regeringsleiders zullen het idee bespreken, maar iets concreets zal daar nog niet uit komen. “Het voorstel roept tal van medische en juridische vragen op”, aldus een EU-diplomaat.

Bijsmaak van verplichte inentingen

In de eerste plaats kan iemand die volledig gevaccineerd is tegen Covid-19 (en daarmee weliswaar is beschermd tegen ziekte), het virus nog steeds met zich meedragen, en ook besmettelijk zijn voor anderen. Dus zal zo’n persoon niet aan de bestaande plaatselijke regels over eventueel verplicht testen en quarantaines kunnen ontkomen. “Als dat zo is, heeft zo’n certificaat helemaal geen zin”, aldus de diplomaat.

Daarnaast is het juridisch aanvechtbaar om gevaccineerden meer rechten toe te kennen dan niet-gevaccineerden, en niet alleen omdat de meeste EU-burgers nog niet eens zicht hebben op hun eerste prik. Los daarvan zei ‘EU-president’ Charles Michel, die de videovergadering donderdagavond voorzit, zondag in tv-programma Buitenhof dat zo’n certificaat niet de bijsmaak moet krijgen van verplichte inentingen.

Vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie bestaan al sinds jaar en dag internationale regels over vaccinaties tegen tropische ziektes zoals gele koorts. Sommige landen hebben het recht om bezoekers die zulke stempels niet in hun vaccinatieboekje hebben staan, de toegang te weigeren. Maar voor Covid-19 bestaan die afspraken nog niet.

Het enige waarover de regeringsleiders het in theorie eens zouden kunnen worden, is een EU-brede erkenning van de soorten vaccins die in aanmerking komen voor zo’n certificaat – dat het liefst ook EU-uniform wordt, om een wirwar aan nationale reisdocumenten te voorkomen. Voor wat betreft bezoekers van buiten de EU beginnen daar de problemen al, want de vaccins uit onder meer Rusland en China zijn niet goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Elkaar eens goed in de ogen kijken

Welke rechten de houders aan hun vaccinatiecertificaat kunnen ontlenen, daarover is overeenstemming ver weg.

De EU-top is verder bedoeld om de regeringsleiders elkaar eens goed in de ogen te laten kijken – al is het dan op hun beeldschermen – over de ernst van de situatie met de nieuw opgedoken mutaties van het virus, waaronder de zogeheten Britse variant.

Ook de trage voortgang van de diverse vaccinatiecampagnes komt aan de orde. Er is een kink in de kabel gekomen bij de productie van de vaccins, maar veel vertraging zit ‘m vooral in de nationale prikstrategieën, zoals die in Nederland.

Voorzitter Charles Michel wil ook aandacht besteden aan internationale solidariteit met landen buiten de EU, met name in de directe omgeving, zoals de Westelijke Balkan. Daar komen de vaccinaties nog trager op gang dan in de meeste EU-landen.

Lees ook:
Vanaf maandag kregen ook verstandelijk gehandicapten het vaccin

De instellingen voor gehandicapten beginnen maandag met vaccineren. In ‘s Heeren Loo, waar onder meer verstandelijk gehandicapten wonen, zorgt dat voor extra uitdagingen.

Zorgmedewerkers gaan bij vaccinatie voor kwetsbaren en dat stuit op veel kritiek

Keer op keer hamerde de Gezondheidsraad erop om ouderen en kwetsbare mensen als eersten te vaccineren. Vooral omdat het eerste vaccin zo opvallend goed bij deze groep werkt. Toch gaan de eerste honderdduizend prikken in de armen van relatief gezonde jonge mensen. Is dat erg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden