zoektocht

UPDATE: Onvindbare Duitse Rambo is gevonden

Romana Abels

Toeristen kunnen weer met een gerust hart naar het Zwarte Woud in Duitsland. De man die zes dagen lang bekendstond als ‘de Rambo van het Zwarte Woud’ is vrijdag gearresteerd.

De 31-jarige man uit Oppenau wist zich zes dagen schuil te houden in het uitgestrekte Duitse bos, nadat hij er vorig weekeinde in geslaagd was vier agenten hun dienstwapens te ontfutselen. Die agenten kwamen een hut controleren die door hem illegaal werd gebruikt.

Het leek alsof ze te maken hadden met een uiterst gevaarlijke man, zeker toen ze steeds meer over zijn verleden te weten kwamen. Zo ontdekten ze eerst dat hij in 2010 tot drieënhalf jaar cel veroordeeld was voor ernstige mishandeling. Later kwam daar nog bij dat hij in zijn jonge jaren een bord zodanig had veranderd dat er ‘Juden Weg’ kwam te staan. Maar volgens zijn moeder valt het wel mee met het Rambo-gehalte van Yves Rausch. Zij zegt dat haar zoon de dienstwapens afnam in een moment van paniek, en dat hij een gevoelige jongeman is.

Pijl-en-boog

Afgelopen weekeinde werd de politie gealarmeerd door voorbijgangers, die een man in gevechtskleding hadden gezien die zich ‘verdacht’ gedroeg en die een pijl-en-boog bij zich had. Toen de politie de man benaderde, trok hij volstrekt onverwachts een pistool en wist hij de agenten te ontwapenen.

Sindsdien kamden honderden agenten het bos uit. Er werd een helikopter ingezet en teams met honden zochten achter iedere boom, maar lang had de politie geen succes. Rausch, die het Zwarte Woud op zijn duimpje kent, bleef de politie voor.

De schrik zat er in de omgeving goed in. In eerste instantie leek Rausch uit politieke motieven te hebben gehandeld. In een restaurant in de buurt werd een manifest-achtige tekst gevonden waarin werd opgeroepen om in harmonie met de natuur te leven. De woorden leken op de woorden uit het manifest van de Amerikaanse terrorist Theodore Kaczynski, de Unabomber.

Mensenschuw

Maar de tekst uit het restaurant blijkt niet van Rausch afkomstig. Ook blijkt nu dat het geweldsincident uit 2010 misschien eerder een tragisch ongeluk was. Hij had destijds een vriendin per ongeluk met een kruisboog geraakt.

In een interview met de Mittelbadische Presse schetste zijn moeder het beeld van een mensenschuwe jongen die leeft van wat hij in de natuur vindt. Zij uitte het vermoeden dat hij danig was geschrokken van de agenten vorige week, mogelijk omdat die hem deden denken aan ‘de verschrikkelijke dingen die hij in de gevangenis heeft meegemaakt’.

“Als iedereen stopt met zoeken, komt hij na twee dagen vanzelf het bos uit”, zei ze in de Duitse krant. Daarop besloot de politie de zoektocht voort te zetten zonder getrokken pistolen. Dat had succes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden