België

Universiteit Leuven verbant studenten om dood bij ontgroening

De bibliotheek van de KU Leuven. Beeld Reuters
De bibliotheek van de KU Leuven.Beeld Reuters

De katholieke universiteit van het Belgische Leuven stuurt zeven studenten weg. Ze waren betrokken bij een ontgroeningsdrama waarbij eind 2018 een 20-jarige student om het leven kwam.

Een aantal van hen is een paar jaar uitgesloten van inschrijven aan de KU Leuven, een aantal wordt voorgoed verbannen. Met de strafmaatregelen rondt de universiteit de zaak definitief af.

Sanda Dia uit het Antwerpse Edegem overleed in december 2018 tijdens een ontgroening van studentenclub Reuzegom in Vorselaar. Het slachtoffer moest onder meer urenlang in ijskoud water zitten en liters vissaus drinken. Na dertig uur van vernederingen en afzien werd hij onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht, waar hij twee dagen later overleed aan meervoudig orgaanfalen. De studentenclub werd kort daarna ontbonden.

Kritiek op lichte straf

Na een eerste tuchtrechtelijk onderzoek in 2019 kregen de betrokken studenten een taakstraf en moesten ze een paper schrijven. Er kwam veel kritiek op deze lichte straf. Vorig jaar september startte de universiteit een nieuw onderzoek nadat ze het strafrechtelijk dossier had gevraagd en gekregen. “Het strafdossier bleek nieuwe elementen te bevatten waarover de universiteit eerder niet beschikte en die in strijd zijn met onze tuchtnorm”, aldus vicerector Tine Baelmans.

“We beseffen dat geen enkele sanctie of procedure het verdriet om Sanda kan wegnemen”, stelt ze. “We moeten als universitaire gemeenschap het drama samen een plaats geven. We mogen Sanda en wat er gebeurde nooit vergeten.”

Achttien leden van de studentenclub zijn in staat van beschuldiging gesteld voor onterende behandeling, onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim. Het onderzoek in de zaak bij het OM van Belgisch Limburg loopt nog.

Lees ook:

België gruwt van details dodelijke ontgroening Sanda Dia (20)

Terwijl in Nederland de studentenverenigingen hun jaarlijkse ontgroeningen weer beginnen, hangt in België achttien ontgroeners jarenlange celstraffen boven het hoofd. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van de twintigjarige Sanda Dia in 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden