Geweld tegen kinderen

Unicef: geweld tegen kinderen in tien jaar tijd meer dan verdubbeld

Gewonde kindsoldaten in Zuid-Sudan.Beeld AP

Het geweld tegen kinderen is sinds 2010 flink toegenomen, meldt  VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. In 2018 werden 24.000 geweldsdelicten tegen kinderen geregistreerd en dat waren er in 2010 nog geen 10.000. In totaal werden ruim 170.000 gewelddadigheden tegen kinderen in conflictsituaties geregistreerd, gemiddeld 45 per dag. 

Het aantal delicten lijkt in 2019 niet af te nemen, volgens de organisatie. Omdat het jaar nog bezig is, zijn niet alle cijfers bekend, maar in de eerste zes maanden werden zeker 10.000 geweldsdelicten tegen kinderen geregistreerd. ,,2019 sluit een dodelijk decennium af voor kinderen in conflictgebieden.’’

Het aantal landen dat zich in een conflictsituatie bevindt, is op dit moment bovendien het hoogste sinds 1989, zegt Unicef. En dat had het afgelopen decennium een serieuze impact op kinderen. Onder meer in Syrië kwamen het afgelopen jaar alleen al honderden kinderen om het leven door geweld of onvoldoende bescherming tegen winterse omstandigheden, zegt Unicef. 

,,Conflicten duren langer, veroorzaken meer bloedvergieten en eisen meer jonge levens’’, zegt Unicef Internationaal-directeur Henrietta Fore. Tegelijkertijd zijn er ook gerichte aanvallen op kinderen, zegt ze. ,,De strijdende partijen overtreden daarmee een van de basisregels van oorlog. Voor elke gewelddaad tegen kinderen waarover we in de media lezen, zijn er vele die onvermeld blijven.’’

Bij de ernstige geweldsdelicten tegen kinderen gaat het onder meer om het doden, verminken, verkrachten of rekruteren van kinderen, maar ook om gerichte aanvallen op scholen of ziekenhuizen en het verhinderen van toegang tot hulp. 

Unicef roept alle strijdende partijen op om internationale wetgeving te respecteren en geweld tegen kinderen - en andere burgerdoelwitten - te stoppen. De VN-kinderrechtenorganisatie roept invloedrijke partijen tegelijkertijd op hun invloed te gebruiken om kinderen te beschermen.

Lees ook:

Vijftig miljoen kinderen op de vlucht: zo blijf je betrokken, zonder je machteloos te voelen

Vijftig miljoen kinderen zijn op de vlucht. Hoe reageer je op zulke getallen? Hoe zorg je dat je betrokken blijft, zonder voortdurend gebukt te gaan onder de ellende die erachter schuilgaat? 

Kinderen zoeken in de Afghaanse hoofdstad Kabul op een vuilnisbelt naar plastic en ander materiaal dat ze als brandstof kunnen gebruiken.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden