Internet

Uitvinder Internet vindt het web onveilig voor vrouwen

Tim Berners-Lee, grondlegger van het internet, publiceert elk jaar een brief over de uitdagingen voor het wereldwijde web.  Beeld REUTERS
Tim Berners-Lee, grondlegger van het internet, publiceert elk jaar een brief over de uitdagingen voor het wereldwijde web.Beeld REUTERS

Het wereldwijde web moet veiliger worden voor vrouwen en meisjes, vindt de uitvinder van het internet Tim Berners-Lee. Hij roept regeringen en bedrijven op om in actie te komen.

Internet is een onveilige plek voor vrouwen, zegt Tim Berners-Lee. Vrouwen en meisjes worden er seksueel lastiggevallen, gediscrimineerd en bedreigd. Het toenemende misbruik van vrouwen online baart hem serieus zorgen, schrijft de vader van het wereldwijde web ter gelegenheid van de 31ste verjaardag van het internet in een open brief op de site van de Web Foundation.

Berners-Lee die het internet in 1989 introduceerde, publiceert ieder jaar een open brief over de grootste uitdagingen waar het web voor staat. Zo waarschuwde hij vorige jaren voor het gevaar van misinformatie en benadrukte hij het belang van verbeterde internettoegang. Nu grijpt hij de verjaardag van het web aan om aandacht te vragen voor de online ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek van de Web Founda­tion wijst bijvoorbeeld uit dat ruim de helft van de meisjes en jonge vrouwen op een of andere manier weleens is lastiggevallen op internet; volgens 84 procent van de respondenten neemt het probleem toe. Zij zijn vooral bezorgd dat privé-filmpjes en privéfoto’s tegen hun zin op internet gedeeld worden. Ook seksuele intimidatie en denigrerende berichten zijn volgens Berners-Lee een bron van zorg. “Zulk misbruik kan vrouwen hun baan kosten of ervoor zorgen dat meisjes niet meer naar school gaan.”

Meerderheid van de vrouwen nog niet is aangesloten op het internet

Berners-Lee benadrukt in zijn brief bovendien dat een meerderheid van de vrouwen wereldwijd nog niet is aangesloten op het internet, bijvoorbeeld omdat zij het zich niet kunnen permitteren. Bij mannen ligt dat percentage een stuk lager, op sommige plekken wel 50 procent. “Hierdoor krijgt de wereld minder ideeën en meningen van vrouwen te horen”, stelt Berners-Lee.

Bovendien zorgen sommige vormen van online discriminatie ervoor dat bestaande ongelijkheid in stand wordt gehouden. Berners-Lee noemt als voorbeeld een personeelswervingsprogramma dat een algoritme gebruikte met oude data, uit de tijd dat vooral mannen belangrijke posities in het bedrijfsleven vervulden. De wereld heeft veel vooruitgang geboekt als het gaat om gelijkheid tussen mannen en vrouwen, schrijft Berners-Lee. Maar de schade die vrouwen online wordt aangedaan, brengt die vooruitgang in gevaar, vreest hij.

Hij roept daarom regeringen en bedrijven op meer te doen om gelijkheid af te dwingen. De corona-crisis maakt volgens hem nog eens extra duidelijk waarom dat belangrijk is. “Als kantoren en scholen dicht zijn, is het web de levenslijn die ons in staat stelt te blijven werken, kinderen les te geven en belangrijke informatie te krijgen over onze gezondheid.”

Een wereld waar zo veel vrouwen en meisjes geen toegang hebben tot deze basiszaken is onacceptabel, stelt Berners-Lee . “Op het moment dat we het web meer dan ooit nodig hebben, moet het web voor iedereen werken.”

Lees ook:

Bedenker 25-jarig web: ‘Het Internet moet terug in onze handen’

Het Internet bestaat vijfentwintig jaar. Geen hoera, maar een kritische noot. Van de bedenker van het World Wide Web nog wel. Tim Berners-Lee vindt dat we het Internet weer in eigen handen moeten nemen. ‘We hebben een digitale grondwet nodig.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden