Uitlevering

Uitlevering Van Laarhoven door Thailand weer stap dichterbij

Beeld Trouw

Het ziet ernaar uit dat Johan van Laarhoven binnen afzienbare tijd vanuit de gevangenis in Thailand naar Nederland komt. Minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus schreef aan de Kamer dat er een procedure in gang is gezet waarbij de voormalige coffeeshophouder zijn Thaise straf in Nederland zou kunnen uitzitten. 

Van Laarhoven woonde sinds 2008 in Thailand. Daar rentenierde hij van het geld dat hij verdiende met een keten van coffeeshops in Brabant. In 2011 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar mogelijke fraude met de boekhouding, en diende daarvoor ook een rechtshulpverzoek in bij de Thaise autoriteiten. Dat leidde uiteindelijk tot een eigen Thais onderzoek naar Van Laarhoven, waarin hij beschuldigd werd van het witwassen van drugsgeld door zijn geld in Thailand te investeren. Hij zit sinds 2014 vast, en is dit jaar definitief veroordeeld tot 75 jaar celstraf waarvan hij er 20 moet uitzitten.

Ombudsman Reinier van Zutphen concludeerde dit voorjaar dat het OM erg onzorgvuldig is geweest met het rechtshulpverzoek, omdat de gevolgen voor Van Laarhoven en zijn vrouw zo ingrijpend konden zijn. Dat perspectief ‘is uit het oog verloren.’ Ook de Thaise vrouw van de voormalig coffeeshophouder is tot twaalf jaar cel veroordeeld, terwijl zij in Nederland slechts een mogelijke getuige in het onderzoek was. Maar in het rechtshulpverzoek aan Thailand noemde het OM haar wel een verdachte. Vervolgens zijn Thaise aanklagers ook een procedure tegen haar begonnen.

In augustus reisde Grapperhaus naar Thailand, om te vragen of Van Laarhoven naar Nederland kon komen. Vrijdag schreef hij aan de Kamer dat die gesprekken ‘in goede sfeer verlopen’ zijn. Daarna hebben ambtenaren verder onderhandeld. Dat heeft er nu toe geleid dat er een procedure is begonnen om Van Laarhoven aan Nederland over te dragen.

Dat geldt niet voor de Thaise vrouw. Gezien haar nationaliteit kan zij geen gebruik maken van een overplaatsing naar een ander land. Wel kan ze volgens Grapperhaus ‘mogelijk spoedig in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling in Thailand’. Nederland zal haar bij die procedure bijstaan.

Lees ook
Grapperhaus wil in Thailand blunders in zaak van coffeeshophouder rechtzetten

Minister Grapperhaus van justitie heeft in Thailand had onlangs nog een ‘bemoedigend gesprek’ over de uitlevering van oud-coffeeshophouder Johan Van Laarhoven.

Straf Van Laarhoven in Thailand definitief, nu komt uitlevering dichterbij

De Thaise Hoge Raad heeft de celstraf voor ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven bekrachtigd. Dat zet de deur open naar onderhandelingen over uitlevering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden