'Uitblijven coronasteun is voor Curaçao fataal'

Beeld International Ombudsman Institute

hulp - interview - Zonder steun kwijnt Curaçao weg in armoede. Ombudsman Keursly Concincion geeft een inkijkje.

Toegegeven, zegt ombudsman Keursly Concincion. De situatie op het Caribische eiland Curaçao was voor de coronacrisis al niet rooskleurig. Maar sinds een maand of zes zijn de omstandigheden ronduit schrijnend: 60 procent van de bevolking zit zonder werk, het gros is afhankelijk van voedselpakketten en onder andere uitblijvend toerisme doet de economie met 25 procent krimpen. En nog altijd ligt er geen akkoord met de Koninkrijksregering over financiële steun om het land weer op de rails te krijgen.

Concincion ziet het met lede ogen aan. "Als de steun uitblijft, is dat fataal voor Curaçao. Niet alleen het toerisme waar we zo afhankelijk van zijn, maar ook de olie-industrie ligt plat. Geen steun betekent een heel, heel groot probleem voor ons eiland." Het maakte dat hij een maand terug, vlak nadat het Curaçaose volk in woede ontstak en demonstrerend de straat op ging, samen met de andere nationale ombudsmannen (Reinier van Zutphen uit Nederland en Gwendolien Mossel uit Sint-Maarten) in een brief aandrong op meer begrip voor de schrijnende situatie waarin de Caribische eilanden binnen het koninkrijk zich bevinden.

De Nederlandse regering heeft de afgelopen maanden wel humanitaire hulp toegezegd en geboden. Tot het eind van het jaar worden kwetsbare burgers op de eilanden onder andere voorzien van voedselhulp. Maar aan verdere financiële steun stelt Nederland strenge eisen. Zo moet Curaçao de loonkosten van ambtenaren met zo'n 12,5 procent verlagen, wordt van Aruba en Sint-Maarten verwacht dat topsalarissen worden gemaximeerd, moet het onderwijsbestel op de schop, mag er niet meer bezuinigd worden op openbare orde en veiligheid, moeten luchthavens worden opgeknapt en moeten de landen ook nog eens openheid van zaken geven over onder andere al hun overheidsfinanciën. Dat en meer in krap vier maanden tijd.

Maar bepaalde voorwaarden voor die liquiditeitssteun zullen het lijden op de eilanden alleen maar verder vergroten, schrijven de ombudsmannen. Vooral de kwetsbare burgers die nu zonder baan zitten of het net aan redden, worden geraat, stellen ze. "Dat kan niet de bedoeling van de Koninkrijksregering zijn geweest. De effecten van deze maatregel vergroten de sociale en economische ongelijkheid binnen het koninkrijk en komen de democratie van de landen in het Caribisch deel van het koninkrijk niet ten goede."

Concincion wijst op gewone burgers, zoals vuilnismannen en leraren die hun salaris zullen zien dalen. "Kijk, wij zijn geen politici. Het enige wat wij als ombudsmannen kunnen doen, is het afgeven van een signaal." En het signaal dat hij en zijn collega's willen afgeven aan de Nederlandse regering is: wees realistisch en heb oog voor die kwetsbaren op de eilanden.

"Vanuit de media heb ik vernomen dat de eilanden maar drie tot vier dagen de tijd hadden om te reageren op de voorstellen van Nederland. Zo ga je niet met elkaar om. Niet in tijden van crisis. Overheden moeten de ruimte krijgen om weloverwogen beslissingen te nemen", aldus de ombudsman. Tegen de Curaçaose overheid zegt hij: zoek uit waar de knelpunten zijn om hervormingen door te voeren, geef aan wat je zelf al hebt gedaan om die weg te nemen en maak duidelijk wat de gevolgen zijn als ze niet weg te nemen zijn.

Een reactie op hun oproep hebben de ombudsmannen nog niet. Maar komende week staat er wel een Rijksministerraad gepland waar het nog uitblijvende akkoord op de agenda staat. Nog meer goed nieuws, laat Concincion doorschemeren, is dat het virus op eiland Curaçao onder controle lijkt.

De twee nieuwste coronapatiënten komen uit het buitenland en zitten in quarantaine. De grenzen met Sint-Maarten en Aruba zijn vanwege het toenemende aantal besmettingen daar weer gesloten. Maar, zegt de ombudsman, er moet een evenwicht worden gezocht tussen het belang van de volksgezondheid en de economie. "Het is goed dat burgers gezond blijven, maar als de grenzen dicht blijven, gaat dat ten koste van de economie. Dit is een hele grote uitdaging voor onze regering."

SNELLE Stijging besmettingen Aruba

Het toeristenseizoen op Aruba, dat begon op 1 juli, heeft niet lang geduurd. In korte tijd is het aantal besmettingen gestegen tot bijna 400.

TUI haalt daarom 526 klanten terug, die na aankomst op Schiphol thuis in quarantaine mogen.

Uitgaansgelegenheden op Aruba zijn gesloten, net als op buureiland Curaçao. Daar zijn amper zieken, maar tot voor kort was er veel onderling vliegverkeer. Er geldt op Aruba een samenscholingsverbod.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden