Turkije

Uit Ankara klinken nu opeens verzoenende woorden naar ‘Europese familie’

Ontmoeting tussen de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlet Cavusoglu (rechts) en zijn Duitse collega,  Heiko Maas. Beeld EPA
Ontmoeting tussen de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlet Cavusoglu (rechts) en zijn Duitse collega, Heiko Maas.Beeld EPA

Turkije is het jaar gestart met een charme-offensief richting Europa. Maandag werd de Duitse minister Heiko Maas met alle egards in Ankara ontvangen.

Misschien dat Heiko Maas de ommezwaai in Ankara met eigen ogen wilde zien. In elk geval reisde de Duitse minister van buitenlandse zaken maandag naar de Turkse hoofdstad voor een ontmoeting met zijn collega Mevlet Cavusoglu. “Ik wil hem aanmoedigen om door te gaan op het constructieve pad dat hij afgelopen weken is ingeslagen”, aldus Maas.

Want uit Ankara klinken sinds begin dit jaar opeens verzoenende woorden richting Europa. Turkije wil in de relatie met de EU “de bladzijde omslaan” en een “positieve agenda” voeren, liet de Turkse president Erdogan eerder dit jaar in een video-gesprek met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weten. Een boodschap die hij vorige week nog eens persoonlijk herhaalde tegen de Europese ambassadeurs in Ankara. Met de toenadering valt ook voor Brussel wat te winnen, benadrukte hij. Als Turkije zijn “rechtmatige plek in de Europese familie” inneemt, zal de onzekerheid die in de EU door Brexit is ontstaan verdwijnen, denkt de president.

Groot contrast

Het contrast met de strijdlustige toon die Erdogan vorig jaar regelmatig liet horen is groot. Toen zocht hij juist de confrontatie met de Europese leiders op. Zo zou de Franse president Macron volgens hem “de weg kwijt zijn” en botste hij in de Middellandse Zee met de Griekse en Cypriotische regering over de exploitatie van gas.

Stuurde Ankara vorig jaar nog militaire schepen naar de Middellandse Zee, onlangs nodigde de Turkse regering Athene juist uit om aan hun relatie te werken. Op 25 januari zullen de twee in Istanbul hun gesprekken over maritieme grenzen en energierechten - die vijf jaar stil lagen- in Istanbul weer oppakken.

Sancties tegen Turkije

Maar eerst legt Cavusoglu deze week nog een bezoek aan Brussel af, waar hij EU-buitenlandchef Josep Borrell gunstig hoopt te stemmen. Borrell moet voor een EU-top in maart namelijk een advies uitbrengen aan de EU-ministers van buitenlandse zaken over de invulling van sancties tegen Turkije. Afgelopen december gaf de EU al groen licht voor deze strafmaatregel tegen Turkije vanwege het illegale onderzoek naar gasvelden in de oostelijke Middellandse Zee.

Cavusoglu zal wellicht proberen de scherpe kantjes van de sancties af te halen. Hij heeft zijn charme-offensief bovendien gepland in de week dat het Witte Huis met Joe Biden een nieuwe bewoner krijgt. Een bewoner die als het gaat om mensenrechten en persvrijheid waarschijnlijk meer dan zijn voorganger Donald Trump geneigd zal zijn partij te trekken voor Brussel dan voor Ankara. Ook dat zal de Turkse minister in gedachten houden als hij Borrell bezoekt.

Stormachtig

Hoe lang de toenadering stand houdt is moeilijk te zeggen. De relatie tussen Ankara en Brussel verloopt sinds Turkije in 1999 kandidaat-lid werd, wel vaker stormachtig. De laatste twintig jaar zijn er over en weer al heel wat toezeggingen gedaan en beloften verbroken. Om er vervolgens telkens weer achter te komen dat ze elkaar economisch en politiek nodig hebben. Maar, waarschuwde de Duitse minister Maas maandag, een terugkeer naar de gespannen situatie zoals in 2020 is onwenselijk. “Het spelen met vuur moet afgelopen zijn.”

Lees ook:
Tussen Turkije en Europa is het zelden een harmonieuze relatie geweest

Turkije en Europa spelen al tientallen jaren het spel van aantrekken en afstoten. De laatste diplomatieke rel zet de verhouding weer op scherp. Een haat-liefdegeschiedenis in zes bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden