Op zwart

Twitter blokkeert Trump permanent vanwege risico op aanzetten tot geweld

Twitter heeft het account van Trump permanent op zwart gezet. Beeld RV
Twitter heeft het account van Trump permanent op zwart gezet.Beeld RV

Twitter heeft het account van de Amerikaanse president Donald Trump voor de tweede keer binnen enkele dagen geblokkeerd. Dit keer gaat het om een permanente ban. Kort daarop nam Trump het officiële presidentiële account @POTUS over en startte hij een tirade tegen de censuur van Twitter. Ook die berichten werden door het sociale netwerk verwijderd.

“Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten tot geweld”, schrijft het bedrijf in een korte verklaring over het besluit.

Donderdag zette Twitter het privé-account van Trump, dat bijna 89 miljoen volgers heeft, al een half etmaal op zwart. Het bedrijf wilde dat de president drie tweets van woensdag zou verwijderen. Na verwijdering mocht hij voor straf 12 uur lang niets tweeten.

Twitter waarschuwde al dat als Trump door zou gaan met zulke tweets, hij permanent geblokkeerd zou worden. Ook Facebook en Instagram hebben de accounts van Trump in elk geval tot na de inauguratie van Joe Biden op zwart gezet.

Trump twitterde verder

Kort nadat Twitter zijn eigen account @realDonaldTrump permanent had geblokkeerd, nam de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond (lokale tijd) plots het account @POTUS over. Dat staat voor ‘President of the United States’ en Trump erfde het van zijn voorganger Barack Obama. Na 20 januari zal het worden doorgegeven aan de nieuwe president Joe Biden. @POTUS werd niet door Trump zelf beheerd , onder zijn bewind werd het vooral gebruikt voor het retweeten van berichten van Trump en van het account van het Witte Huis.

Trump postte op @POTUS een reeks berichten waarin hij de censuur van Twitter hekelde en het sociale netwerk beschuldigde van samenzwering met “radicaal-links” om hem en de “75 miljoen patriotten” die op hem gestemd hebben, tot zwijgen te brengen. “Ze kunnen ons niet het zwijgen opleggen! Twitter is er niet voor vrije meningsuiting, maar om de gemeenste mensen ter wereld een stem te geven”, schreef Trump.

Hij werkt daarom aan zijn eigen platform, aldus Trump. Twitter reageerde snel en verwijderde niet alleen de meest recente berichten van de president, maar ineens alle berichten die ooit via het account waren verstuurd.

Enkele van de berichten die president Trump op het account @POTUS plaatste en ook door Twitter werden verwijderd.

 Beeld RV
Enkele van de berichten die president Trump op het account @POTUS plaatste en ook door Twitter werden verwijderd.Beeld RV

Trump bleef sinds zijn aanstelling als president altijd zijn eigen Twitteraccount gebruiken. Daar had hij bijna 89 miljoen volgers, al schatten experts dat een derde tot bijna de helft daarvan nepaccounts is.

Twitter meldt via CNN dat de accounts @POTUS en @WhiteHouse - het officiële account van het Witte Huis - voorlopig niet geschorst zullen worden, “tenzij absoluut noodzakelijk”, maar dat het gebruik ervan beperkt wordt. Beide accounts zullen binnenkort overgedragen worden aan de regering-Biden.

Twitter plaatste sinds de verkiezingen in november waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen verspreidde. De berichtensite waarschuwde dat informatie in die tweets ‘mogelijk misleidend’ of ‘in twijfel getrokken’ is.

Trump claimde totdat zijn account geblokkeerd werd nog steeds dat hij de winnaar van de verkiezingen is. Die bewering is onjuist. Het kiescollege heeft Joe Biden tot definitieve winnaar van de verkiezingen uitgeroepen en beide kamers van het Congres hebben die uitslag formeel erkend.

Lees ook:

Democraten stevenen af op impeachment van Trump en vrezen zijn laatste dagen

De Democraten willen een tweede impeachment van Donald Trump. Dat kan ertoe leiden dat hij nooit meer president kan worden.

Trump gaat niet naar inauguratie, Biden: ‘Het is goed dat hij niet komt’

Donald Trump is op 20 januari niet aanwezig bij de inauguratie van Joe Biden. Die wordt dan officieel de 46e president van de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden