Nieuwe baas

Twitter-baas Musk kondigt per mail massaontslagen aan, personeel start rechtszaak

null Beeld AFP
Beeld AFP

In een e-mail aan het personeel van Twitter heeft de nieuwe eigenaar Elon Musk aangekondigd dat er massaontslagen gaan vallen. Ook andere techbedrijven sturen personeel weg.

Hans Nauta

Gonzalo Lira was een van de makers van het Oekraïne-vlaggetje dat Twitter-gebruikers in hun profiel zetten, schrijft hij op het sociale medium. Nu is hij een van de gezichten van de Twitter-ontslagen. Elon Musk, de nieuwe eigenaar, wil in de kosten snijden en raakt daarmee echte mensen zoals hij, zegt Lira. “Ik geef kinderen honkbaltraining. Ik wandel met mijn vrouw. Ik heb een drone-hobby.” Musk heeft de Twitter-droom in een nachtmerrie veranderd, schrijft Lira.

Musk zou 3700 van de 7500 personeelsleden willen ontslaan, meldden bronnen eerder aan Bloomberg. Het precieze aantal moet nog blijken. Volgens een e-mail van Twitter horen werknemers vrijdag wie er weg moet.

‘Team, in een poging om Twitter op het juiste pad te brengen, beginnen wij aan het moeilijke proces om ons wereldwijde personeelsbestand te verkleinen’, staat in de brief die The Verge publiceert. Dit is nodig ‘om het succes van het bedrijf in de toekomst te verzekeren’. Wie wordt ontslagen, mag het kantoor niet meer in. Dat is volgens Twitter om de veiligheid van werknemers, Twitter-systemen en klantgegevens te waarborgen. Afwachtend op de ontslagronde bleven de kantoren gesloten, mensen die al onderweg naar werk waren werden gemaand om te keren. Op sociale media uitten werknemers hun grote zorgen en verdriet over het ‘bloedbad’ dat gaande is.

Een rechtszaak tegen Twitter

Werknemers van Twitter hebben inmiddels een aanklacht ingediend tegen het bedrijf vanwege de ontslagen. Musk zou hen niet tijdig op de hoogte hebben gesteld en dat is in strijd met de wet. Bij de federale rechtbank van San Francisco is daarom een zogeheten classactionrechtszaak ingediend.

Grote bedrijven mogen werknemers niet massaal ontslaan zonder ze zestig dagen van tevoren te informeren. De advocaat die de klacht heeft ingediend, eist dat Twitter zich aan de wet houdt. Ook hoopt ze te voorkomen dat werknemers hun handtekening zetten onder een formulier en zo hun rechten opgeven.

Musk moet aan Europese regels voldoen

Als Elon Musk besluit ook het mes te zetten in het personeelsbestand in Europa, zal hij aan de Europese arbeidswetgeving moeten voldoen. Het ingrijpen door de nieuwe eigenaar van Twitter heeft in Californië al geleid tot een rechtszaak. Als Musk zich niet aan de strenge Europese regels houdt, staat hem ook hier een juridische strijd te wachten.wijd.

In het Verenigd Koninkrijk, waar Twitter vorig jaar 281 mensen in dienst had, moeten Britse werkgevers volgens de wet bewijzen dat er redenen zijn om werknemers te ontslaan. Als er meer dan twintig werknemers van een bedrijf worden ontslagen, moet het bedrijf de consultatievoorschriften volgen: zo zal Twitter aan de regering moeten rapporteren. Ook zou een periode van ten minste 30 dagen moeten zitten tussen de ontslagaanvraag en het daadwerkelijke vertrek.

De landen van de Europese Unie eisen over het algemeen ook dat werkgevers een opzegtermijn in acht nemen als zij een aanzienlijk aantal werknemers ontslaan. Het is niet direct duidelijk wat de impact van de ingreep op personeel van Twitter in Nederland is. Onder andere Revue, een van oorsprong Nederlands techbedrijf waarmee mensen zelf nieuwsbrieven kunnen versturen, en in 2021 werd overgenomen door Twitter, zou eind dit jaar worden opgeheven. Twitter zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eerder stuurde Musk al het volledige bestuur van Twitter weg om zelf interim-topman te worden van het bedrijf. De rijkste man ter wereld heeft Twitter gekocht voor 44 miljard dollar en wil geen verlies maken. Daarom moeten de kosten omlaag en de inkomsten omhoog. Waarschijnlijk komen er betaalde diensten voor gebruikers.

Zo heeft Musk via zijn Twitter-account laten blijken dat alle gebruikers straks 8 dollar gaan betalen voor een geverifieerd account. Nu hebben vooral artiesten, journalisten of andere Twitter-gebruikers met een grote groep volgers een blauw vinkje.

Ook ontslagen bij andere techbedrijven

Het is geen fijne tijd om op straat te belanden. Ook andere Amerikaanse techbedrijven wijzen personeel de deur. Zo gaan er bij taxi-app Lyft zevenhonderd banen verloren, oftewel 13 procent van de werknemers – chauffeurs niet meegeteld. Bij betaalbedrijf Stripe gaat een vergelijkbare hoeveelheid banen verloren. In een brief aan het personeel wees de topman volgens zakenkrant The Wall Street Journal op de ‘koppige inflatie, de energieschokken, de hogere rente, het gekrompen investeringsbudget en de spaarzamere financiering voor start-ups’.

Verder laat Amazon weten voorlopig geen nieuwe mensen aan te nemen vanwege de onzekere economische vooruitzichten. In de coronajaren verdubbelde het personeelsbestand van de techgigant bijna, om aan de forse groei van online-winkelen te voldoen. Maar nu verwacht Amazon mindere tijden. Een hoge manager zegt dat Amazon daarom voorzichtiger moet zijn met het personeelsbeleid en met nieuwe investeringen.

Grote merken bedanken even voor Twitter

Een aantal grote bedrijven is tijdelijk gestopt met adverteren op Twitter. Automerk Audi, farmaceut Pfizer en snackproducent Mondelez lassen een pauze in bij hun marketinguitgaven aan Twitter, meldt The Wall Street Journal. Voedingsmiddelenproducent General Mills, van het ijsmerk Häagen-Dazs, bevestigt dat het tijdelijk geen advertenties op Twitter toont.

Adverteerders wachten af wat Musk, als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, van plan is met de huisregels van Twitter. Ze vrezen dat die versoepeld worden en dat er daardoor ongewenste berichten rond hun advertenties komen te staan, zoals haatdragende boodschappen.

Het nadeel voor Twitter is dat het platform voor adverteerders niet onmisbaar is. Ze geven veel meer geld uit bij de grotere concurrenten Facebook en Google. Musk heeft deze week online vergaderingen gehad met grote advertentiebedrijven, zegt The Wall Street Journal. Hij wilde ze ervan overtuigen dat Twitter een veilig platform blijft voor grote bedrijven zoals Coca-Cola en Unilever.

Lees ook:

Nieuwe baas Elon Musk gaat de bakens verzetten bij Twitter

Elon Musk ziet de overname van Twitter als een manier om het publieke debat te bevrijden van wat hij ziet als onterechte censuur. Hoe zal hij het sociale medium veranderen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden