Fraude?

Twijfel over 's werelds oudste vrouw irriteert Fransen

Jeanne Calment op haar 121ste verjaardag in 1996.Beeld AFP

De Française Jeanne Calment stierf in 1997, 122 jaar oud. Maar volgens sommigen heeft 's werelds ‘oudste mens’ ooit de boel bedonderd.

Het sensationele verhaal werd vorig jaar gelanceerd door het Amerikaanse blad Rejuvenation Research. En deze week zaait ook het befaamde weekblad The New Yorker in een meeslepende productie twijfel over Jeanne Calment. Is zij echt de langst levende persoon ooit? Volgens de Russische gerontoloog Valeri Novoselov is sprake van fraude.

Zijn argwaan werd gewekt door enkele foto’s van een 110-jarige Calment. Zij leek hem op deze beelden eerder negentig. Een kennis van Novoselov, de wiskundige Nikolai Zak, sloeg aan het rekenen. De kans dat iemand de 122 haalt is nihil, concludeerde hij. Het duo vond meer dan zestig elementen die vragen zouden oproepen.

Zo was Calment volgens een identiteitskaart uit de jaren dertig 152 centimeter lang, terwijl ze volgens een andere bron aan het eind van haar leven 150 centimeter was en dus nauwelijks was gekrompen. Ook merkwaardig zijn de wis-selende versies die Calment vertelde over haar ontmoeting met de schilder Vincent van Gogh in haar woonplaats Arles.

Slachtoffer van persoonsverwisseling

Na een analyse met behulp van Photoshop formuleerde Zak de hypothese van een persoonsverwisseling. De Jeanne Calment die in Frankrijk als een heldin werd gevierd, was eigenlijk Jeanne’s doch-ter Yvonne. Volgens Zak is Jeanne overleden in 1934, maar heeft de familie haar stoffelijk overschot aan de autoriteiten gepresenteerd als Yvonne, om zo de erfbelasting te ontduiken.

De theorie lijkt antwoord te geven op een paar ongerijmdheden in de biografie van Jeanne Calment. Zo woonde Jeanne sinds het overlijden van haar man in 1942 met haar schoonzoon onder één dak.

‘Er zullen meer 122-jarigen volgen’

Maar hoe doe je alsof Yvonne voortaan ‘tante Jeanne’ is in een gemeenschap waar iedereen alles van elkaar weet? Het verhaal is onzin, benadrukken twee boze Franse collega’s van Novoselov die Jeanne Calment al meer dan 25 jaar geleden onderzochten, Michel Allard en Jean-Marie Robine.

Jeanne werd in 1875 geboren en stierf in 1997, haar dochter in 1934. De meeste claims van 115-plussers zijn –­ opzettelijk of onopzettelijk – vals, erkennen Allard en Robine. Maar alle informatie die Jeanne Calment hun heeft gegeven klopt. En er zullen meer 122- jarigen volgen, voorspellen zij.

Lees ook:

Calment bleef roken tot ze de aansteker niet meer zag

In haar jonge jaren ontmoette de op 122-jarige leeftijd gestorven Jeanne Calment de schilder Vincent van Gogh, die een doek kwam kopen in de winkel van haar oom. Veel goede woorden had ze niet voor de kunstenaar over. Ze vond hem ‘lelijk, slecht gekleed en koppig’. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden