Virusverspreiding

Tweede coronagolf in de VS raakt vooral de jongeren

Een barman met mondkapje in Austin, Texas. Gouverneur Gregg Abbott van de zuidelijke staat heeft alle cafés onlangs weer laten sluiten vanwege de nieuwe corona-uitbraak. Beeld AFP

Vooral jongeren raken in de VS nu besmet. Feestjes lijken daarbij grotere boosdoeners dan demonstraties.

In maart was het nog een veelgehoorde verzuchting onder Amerikaanse twintigers, dertigers en veertigers: hoe krijgen we onze halsstarrige boomer-ouders zo ver dat ze de dreiging van het coronavirus serieus nemen?

Inmiddels lijkt de situatie omgedraaid. Want nu het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in het land de records van april verbreekt, zijn het vooral jonge mensen die besmet raken. In Arizona, een van de staten die nu zwaar getroffen worden, is 60 procent van de nieuwe gevallen jonger dan 45. En in Florida stijgt het aantal besmettingen haast net zo hard als de leeftijd van de patiënten daalt. In maart was de typische coronapatiënt daar 65 jaar, inmiddels is de mediaan gezakt naar 37: evenveel patiënten zijn ouder als jonger dan die leeftijd.

Wat is hier aan de hand? Deels komt het doordat de testcapaciteit nu groter is dan in het begin van de pandemie. Destijds werd vooral getest op mensen met symptomen, en die openbaren zich vooral bij oudere Covid-patiënten. Nu de testmogelijkheden verruimd zijn, en ook mensen zonder veel klachten zich kunnen laten testen, relatief vaker jongeren, zie je die ook meer terug in de statistieken. 

Tweede golf na heropening horeca

Maar dat is zeker niet het hele verhaal. Ook met zulke statistische voorbehouden is er wel degelijk een verontrustende stijging van besmettingen onder jongeren, daarover zijn de experts het wel eens. En die begon in staten als Texas en Arizona zichtbaar te worden, nadat bijvoorbeeld de horeca weer open was gegaan. ‘Tweede-golfgedrag’, wordt dat door sommige gedragsdeskundigen genoemd, en dat komt in de praktijk neer op: eindelijk weer naar de kroeg gaan, omdat je inmiddels  wel lang genoeg thuis op de bank gezeten hebt. Vooral jongere Amerikanen doen dat.

De eerste resultaten van contactonderzoeken van de afgelopen maand wijzen inderdaad vooral naar feestjes en horeca als aanjager van besmettingen, gevolgd door kantoren en andere werksettings. 

De afgelopen maand waren er overal in het land ook massale Black Lives Matter-protesten, en veel Amerikanen waren bang dat die de verspreiding van het coronavirus zouden kunnen versnellen. Minnesota, de staat waar de protesten het eerst ontvlamden, deed extra onderzoek onder deelnemers van demonstraties. Die konden zich gratis en zonder voorbehoud laten testen, ook toen die staat eigenlijk nog een restrictief testbeleid had. Maar het percentage positieve tests verschilde daarbij niet veel van mensen die niet aan demonstraties hadden deelgenomen.

Sterftecijfers vallen mee

Het algemene beeld na een maand protesten lijkt ook elders: demonstraties zijn niet helemaal zonder risico, er kunnen onder mensen die dicht bij elkaar staan misschien een-op-een overdrachten plaatsvinden. Maar doordat ze in de buitenlucht plaatsvinden, en de deelnemers veelal mondmaskers dragen, zijn de demonstraties niet op de radar gekomen als plekken waar de gevreesde massaverspreidingen plaatsvinden, waarbij één persoon tientallen anderen besmet. Die vinden toch vooral binnen plaats. 

Vice-president Mike Pence noemde het afgelopen week nog ‘heel bemoedigend nieuws’ dat er nu zoveel jongeren besmet raken. Die worden immers minder vaak ziek dan ouderen. Inderdaad vallen de sterftecijfers op dit moment mee. Pence werd gelijk subtiel tegengesproken door Anthony Fauci, die de medische leiding heeft over de Amerikaanse corona-aanpak. Als er meer mensen zonder symptomen rondlopen, maakt dat het contactonderzoek volgens Fauci alleen maar moeilijker. Bovendien leven jongeren niet in een bubbel. “Als je besmet raakt, ga je waarschijnlijk iemand anders besmetten, en uiteindelijk wordt er weer iemand besmet die kwetsbaar is.”

Lees ook:

De curve vlakt maar niet af – en dus gaan Amerikaanse staten weer terug in lockdown

Het aantal besmettingen met corona blijft maar stijgen in de VS. Texas en Florida gaan weer deels op slot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden