Frankrijk
Twee tot achttien jaar cel voor aanslag op boulevard van Nice
Een rechtbank veroordeelde dinsdag acht mensen voor betrokkenheid bij de aanslag in 2016 met een truck in Nice, waarbij 86 mensen om het leven kwamen. De dader kwam na zijn daad om het leven. Hoofdverdachte Mohamed Ghraieb kreeg achttien jaar cel.
Zeven mannen en een vrouw zijn gisteren veroordeeld voor hun rol bij de aanslag in 2016 met een vrachtwagen op de boulevard van de Franse badplaats Nice. Bij die terreurdaad kwamen 86 mensen om het leven en raakten 450 personen gewond. Het was de op een na dodelijkste aanslag in naoorlogs Frankrijk.
Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31), een Fransman met Tunesische wortels, reed op 14 juli 2016 met een truck op hoge snelheid over twee kilometer van de beroemde Promenade des Anglais. Daar was een grote menigte aanwezig om naar het traditionele vuurwerk voor Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, te kijken. Lahouaiej-Bouhlel zigzagde met zijn zware wagen om zo veel mogelijk mensen te treffen. Ook schoot hij op omstanders. Later die avond werd hij door de politie doodgeschoten.
De rechtbank in Parijs veroordeelde Mohamed Ghraieb, hoofdverdachte en vriend van de dader, gisteren voor deelname aan een terroristische organisatie tot achttien jaar cel. Twee anderen, die hielpen bij het verkrijgen van het wapen en de truck, werden veroordeeld tot twaalf en achttien jaar. De overige vijf kregen twee tot acht jaar.
Geobsedeerd door seks
“Ik ben tevreden dat de twee belangrijkste aangeklaagden zijn veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf, ook al is het niks vergeleken met wat wij hebben meegemaakt”, reageerde overlevende Laurence Bray tegenover persbureau AP. “Dit vonnis is een opluchting. Nu zal er een grote leegte zijn.”
De advocaat van hoofdverdachte Ghraieb kondigde aan dat zijn cliënt in beroep gaat. Terreurbeweging IS, waarmee dader Lahouaiej-Bouhlel sympathiseerde, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Franse opsporingsdiensten vonden geen hard bewijs dat Lahouaiej-Bouhlel direct contact had met IS. Familieleden beschreven tijdens het proces vooral een kleine crimineel met psychische problemen, die een geschiedenis had van huiselijk geweld en geobsedeerd was door seks. Volgens rechercheurs radicaliseerde hij in enkele dagen tijd door jihadistische video’s.
Geplette lichamen op de boulevard
Tijdens het ruim drie maanden durende proces was er wekenlang ruimte voor getuigenissen van overlevenden en familieleden van doden. Dat leverde emotionele verklaringen op, over de aanblik van geplette lichamen op de boulevard en het angstige wachten op uitsluitsel over het lot van familieleden. Veel slachtoffers en nabestaanden ervoeren het proces als onbevredigend, omdat de dader niet meer leeft. Door vage verklaringen van de acht veroordeelden bleven veel details over de aanslag bovendien onduidelijk.
Heel wat mensen willen daarnaast weten of de autoriteiten in Nice faalden bij de beveiliging van de boulevard, omdat het jaar ervoor extremisten al aanslagen hadden gepleegd in Parijs. In november 2015 werden een stadion, cafés, restaurants en concertzaal Bataclan aangevallen. Naar de beveiliging van de boulevard loopt nog een onderzoek. Mede afhankelijk van de uitkomst daarvan overwegen overlevenden en nabestaanden een schadevergoeding te eisen van de overheid.
Lees ook:
Nice is gewond, maar herademt ook
Columnist Willem Pekelder bezocht Nice het jaar na de aanslag en wat hem opviel was de stilte. Op de zeven kilometer lange boulevard was de aanslag volgens hem ook nog steeds tastbaar.