Rondje EuropaDuitsland

Twee keer per dag de hond uitlaten? Duitsland wil het baasjes verplichten

De Duitse minister van landbouw Julia Klöckner. Beeld EPA
De Duitse minister van landbouw Julia Klöckner.Beeld EPA

Minstens twee keer per dag de hond uitlaten. Als het aan de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner ligt, wordt dat verplicht, zodat de huisdieren genoeg beweging krijgen.

Kim Deen

De meer dan negen miljoen honden in Duitsland krijgen ‘Gassi-Recht’: het recht om uitgelaten te worden. Vorige week besloot de Duitse regering een wet aan te nemen waarin is vastgelegd dat honden minstens twee keer per dag een half uur uitgelaten moeten worden. “Huisdieren zijn geen knuffelig speelgoed”, onderbouwde landbouwminister Julia Klöckner haar besluit.

Volgens Klöckner zette nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de behoeften van honden het ministerie in beweging om de nieuwe regels te introduceren. De minister maakt zich met name zorgen over honden die aan hun lot worden overgelaten. In de wet staat dat Duitsers hun hond niet meer voor lange tijd mogen vastbinden of de hele dag alleen thuis mogen laten.

De minister pakt daarnaast ook fokkers in alle zestien Duitse deelstaten aan. Zo wordt het houden van meer dan drie teefjes met puppy’s verboden. Ook schrijft de wet voor hoe groot het terrein moet zijn waarop de honden worden gehouden en de maximale temperatuur in de leefruimte van de dieren. Deze laatste regeling geldt ook voor het transport van vee.

Misstanden

Bij het introduceren van de wet rekende de landbouwminister op de steun van Duitse dierenvrienden die zich niet alleen zorgen maken over onverantwoordelijke baasjes, maar ook over de misstanden bij fokkerijen en de veehouderij. “Zeker met de huidige extreme temperaturen moeten we voorkomen dat dieren lijden door de hitte”, zei Klöckner.

Maar veel hondenbezitters vinden de regeling hypocriet. In discussies op facebookgroepen voor hondeneigenaren worden berichten geschreven als: “Dus als je niet aan de regeltjes voldoet mag je geen hond, maar tegelijkertijd staat minister Klöckner de massaproductie van dieren toe, worden kuikens versnipperd en krijgen de meeste slachtdieren niet eens het daglicht te zien.”

Ook de Duitse hondenvereniging is niet tevreden met de wet. “Een regel voor alle honden is waarschijnlijk goed bedoeld, maar onrealistisch”, vertelde de woordvoerder van de vereniging aan de krant Bild. Hij wijst erop dat de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft geheel afhankelijk is van de leeftijd, de gezondheid en het ras van het dier.

Hoewel ook lovende woorden klinken over de actie die de regering onderneemt tegen dieronvriendelijke fokkerijen, valt het zwaartepunt van de discussie op de nieuwe regels voor hondenbezitters. Duitse baasjes vinden het ongemakkelijk dat de staat zich bemoeit met hun privézaken. “Hoe gaan ze dat dan controleren?”, vraagt een baasje zich af op Facebook. “Kunnen ze dan wel mijn taxi betalen als ik niet op tijd thuis kan zijn voor mijn hond?”

Lees ook:

Zo sudderen varkens tijdens de hittegolf in het veetransport

Ventilatoren en een overkapping moeten de duizenden varkens die in veewagens wachten op de slacht beschermen tegen de hitte. Dat lukt maar ten dele. Een team van Eyes on Animals gaat onaangekondigd op controle bij de grootste slachterij van Nederland, en Trouw gaat mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden