Slowakije

Twee jaar na de moord op de Slowaakse journalist Jan Kuciak heeft de verdachte bekend

Een gedenkplaats in Bratislava voor de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde. Zij werden bijna twee jaar geleden vermoord.  Beeld AFP
Een gedenkplaats in Bratislava voor de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde. Zij werden bijna twee jaar geleden vermoord.Beeld AFP

Een ex-militair heeft deze week toegegeven de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak als huurmoordenaar te hebben gedood.

Redactie

In een zwaarbewaakte rechtbank even ten noorden van Bratislava heeft ex-militair Miroslav M. bekend dat hij de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak heeft doodgeschoten. Samen met drie anderen staat hij deze week terecht voor het doden van de journalist en zijn verloofde, nu bijna twee jaar geleden.

M. vertelde de rechtbank dat hij het stel destijds opwachtte bij hun huis vlak bij de hoofdstad. Eigenlijk was het de bedoeling geweest de journalist te ontvoeren maar dat bleek in de praktijk te gecompliceerd, zei hij tegen de rechter. De voormalige militair vertelde hoe hij eerst Kuciak in de borst schoot en daarna diens verloofde Martina Kusnirova doodde.

Corruptie van zakenlieden, politie en rechters

De dubbele moord veroorzaakte een schok in Slowakije. Tienduizenden mensen gingen de straat op om een uitgebreid onderzoek te eisen, niet alleen naar de moord op Kuciak, maar ook naar de schimmige zaken waarover hij had geschreven op nieuwswebsite Aktuality. De onthullingen die hij gedaan had over corruptie en fraude van zakenlieden, politie en rechters moesten een vervolg krijgen vonden de demonstranten, net als de infiltratie van de Italiaanse maffia in Slowakije, die Kuciak vlak voor zijn dood onderzocht. De massale anti-corruptieprotesten brachten uiteindelijk de regering van premier Robert Fico ten val.

Met de verkiezingen volgende maand voor de deur is de nieuwe regering er alles aan gelegen om het strafproces zo goed mogelijk te laten verlopen en de daders te berechten. De bekentenis van de ex-soldaat, die maandag spijt betuigde, is een eerste stap. Alle schijnwerpers zijn nu gericht op een beruchte zakenman, Marian K., die ervan wordt verdacht het brein achter de moord te zijn. Hij zou Kuciak, een paar weken voordat hij werd vermoord, hebben bedreigd. De journalist deed aangifte, maar de politie ondernam geen actie.

Gekraakte telefoonberichten

Ondertussen wordt steeds meer duidelijk dat deze verdachte zakenman zijn tentakels wijdverbreid in de Slowaakse maatschappij heeft uitgeslagen. De aanklagers hebben uit gekraakte berichten op zijn telefoon afgeleid dat hij contacten onderhield met rechters, politici, hoge ambtenaren en de georganiseerde misdaad.

Tot nu toe heeft K. ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord. Van twee andere verdachten wordt vermoed dat ze als tussenpersoon hebben opgetreden. Een vijfde verdachte heeft in ruil voor samenwerking met justitie een deal gesloten met de aanklagers. Hij kreeg vorig jaar een celstraf van vijftien jaar opgelegd.

Lees ook:

De keerzijde van buitenlandse investeringen: Slowaken voelen zich tweederangsburgers

Buitenlandse investeringen zijn sinds de val van het communisme spectaculair gegroeid in Slowakije. Maar die hebben ook een keerzijde: de inwoners voelen zich behandeld als tweederangsburgers. De slotaflevering van een reis door de oostelijke helft van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden