Vrachtwagen Essex

Twee arrestaties om doden in vrachtwagen Essex

Bloemen op de plaats waar de lichamen werden ontdekt in het plaatsje Grays in Groot-Brittannië.  Beeld REUTERS
Bloemen op de plaats waar de lichamen werden ontdekt in het plaatsje Grays in Groot-Brittannië.Beeld REUTERS
Redactie Trouw

De Britse politie heeft nog twee mensen gearresteerd in verband met de 39 dode migranten die achter in een koelwagen in Essex zijn gevonden. Het gaat om een man en een vrouw, beiden 38 jaar, die zijn aangehouden in de plaats Warrington in het noorden van Engeland.

Ze worden verdacht van mensensmokkel en betrokkenheid bij de dood van de migranten die waarschijnlijk de Chinese nationaliteit hebben.

Eerder was al de bestuurder van de truck, een 25-jarige man uit Noord-Ierland, gearresteerd. Hij wordt verdacht van poging tot moord en blijft voorlopig vastzitten. Kort na zijn arrestatie werden drie locaties in Noord-Ierland doorzocht door de autoriteiten.

China geeft Britten de schuld

China geeft Groot-Brittannië de schuld van de dood van 39 migranten die achter in een koelwagen in Essex zijn gevonden.

Volgens Peking is het duidelijk dat Londen “niet de verantwoordelijkheid heeft genomen om deze mensen te beschermen”. De 39 migranten die woensdag werden aangetroffen in de vrachtwagen, zijn mogelijk door bevriezing overleden.

“Een dergelijk ernstig humanitair drama is gebeurd onder de ogen van de Britten en de Europeanen”, staat in het commentaar van de staatskrant Global Times. “We hopen dat Groot-Brittannië en de Europese landen hun verschillende verplichtingen ten aanzien van de mensenrechten nakomen en de nodige inspanningen leveren om te voorkomen dat Chinezen worden misbruikt of gedood.”

De krant verwijst naar de vondst van 58 dode Chinezen in een container in 2000. “De Britten en Europeanen moeten zichzelf afvragen of ze een herhaling van die tragedie hadden kunnen voorkomen.”

Identiteit onduidelijk

De Britse politie bevestigde eerder dat de 39 mensen de Chinese nationaliteit hadden, maar volgens de Chinese ambassade is dat allesbehalve zeker. De precieze identiteit van de slachtoffers – het gaat om 31 mannen en 8 vrouwen – is nog niet vastgesteld.

Petitie

Inmiddels betuigen truckers hun steun aan de opgepakte 25-jarige vrachtwagenbestuurder met de hashtag #SupportMo. De truckers vinden dat vrachtwagenchauffeurs die vanwege mensensmokkel worden opgepakt beter moeten worden behandeld, omdat ze vaak niet weten dat ze mensen aan boord hebben. Met een petitie roepen ze de Britse regering op vrachtwagenchauffeurs beter te beschermen. Inmiddels is die petitie ruim zesduizend keer ondertekend.

Via België

De politie probeert de route van de vrachtwagen in kaart te brengen en werkt daarbij samen met de Belgische autoriteiten. De Belgische federale aanklager zegt dat de koeltrailer, met daarin de verstopte mensen, en de oplegger in ­Zeebrugge waren aangekomen, en vervolgens via de Noordzee naar het Engelse plaatsje Purfleet zijn vervoerd.

Veel koeltrailers die aankomen in Zeebrugge voor de oversteek naar Engeland worden vluchtig geïnspecteerd. Na aankomst in Purfleet werden de trailer en oplegger opgepikt door de trekker van de Noord-Ierse verdachte. Een uur later werd de lugubere vondst gedaan door de Britse autoriteiten.

Mensensmokkel

De Britse politie waarschuwt al langer voor mensensmokkelaars. In 2016 bestempelde zij de mensensmokkel via zee en de plaatsen waar gebruik wordt gemaakt van containers als de ‘hoogste prioriteit’ op het gebied van de bestrijding van georganiseerde mensensmokkel. De Britse grensbewakingsdienst noemde in hetzelfde jaar zelfs het Belgische Zeebrugge en ook het Nederlandse Hoek van Holland als ­belangrijke vertrekpunten voor ­illegale migratie naar Groot-Brittannië.

Lees ook:

Een drama in Dover

De details over de dood van de 58 Chinezen in de Nederlandse vrachtwagen zijn gruwelijk. De ambulancedienst van Dover trof een scène aan die ‘ieders verbeelding te boven gaat’. Een reportage uit de Britse havenplaats die al jaren vertrouwd is met het begrip verstekelingen.

‘Politie wist van Dover-transport 58 Chinezen’

Een van de 58 Chinezen die in 2000 dood werden gevonden in een Nederlandse vrachtwagen in Dover, had het 06-nummer op zak van een Amsterdamse politieman die jarenlang contactpersoon was van de Chinese gemeenschap in de hoofdstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden