Japan

Tussenpaus Suga maakt weg vrij voor nieuwe premier van Japan

Premier Suga bij een bezoek aan een luchtmachtbasis.  Beeld REUTERS
Premier Suga bij een bezoek aan een luchtmachtbasis.Beeld REUTERS

De Japanse regeringsleider Suga stopt er binnenkort mee. Daarmee ligt de strijd om het premierschap open, al komt maar één partij in aanmerking.

Keert Japan terug naar een periode waarin kleurloze politici elkaar snel afwisselen als regeringsleider? Daar lijkt het op, nu Yoshihide Suga binnen een jaar na zijn aantreden onverwacht heeft bekendgemaakt dat hij opstapt.

Suga is nooit uit de schaduw getreden van zijn markante voorganger Shinzo Abe, die tot 2020 acht jaar lang aan het roer stond in Tokio. De rechtse Abe drukte in die periode een stempel op Japan, onder meer met zijn economische beleid dat bekendstond als ‘Abenomics’. Voor zijn tijd volgden de premiers elkaar snel op.

Met zijn opstappen neemt Suga, die 72 jaar is, verantwoordelijkheid voor de kritiek op het coronabeleid. De Olympische Spelen van Tokio, die Abe met veel trots binnenhaalde, zijn ook mede door de pandemie niet het succesverhaal geworden waar Suga en hij op hoopten.

Rechts-liberale partij domineert de Japanse politiek al decennia

Later deze maand kiest de regeringspartij LDP een nieuwe voorzitter. Wie op 29 september Suga opvolgt in die functie wordt ook regeringsleider. De rechts-liberale partij domineert de Japanse politiek al decennia; sinds de jaren vijftig had het land op twee vrij korte onderbrekingen na altijd een LDP-premier.

Suga maakt nu de weg vrij voor een opvolger die als premier campagne kan voeren voor de parlementsverkiezingen, waarschijnlijk in november. Een waarschijnlijke kandidaat is Taro Kono, de voormalige minister van defensie en buitenlandse zaken. Kono is een uitgesproken politicus en staat in Japan bekend als een non-conformist.

Onder premier Suga kreeg hij de verantwoordelijkheid voor de corona-aanpak. Japan heeft, vergeleken met veel andere landen, nooit heel hoge besmettingsaantallen gekend. Maar het beleid was niet altijd duidelijk en de vaccinatiecampagne kwam traag op gang. Toch lijkt de kritiek in de samenleving Suga meer te treffen dan Kono.

Een geheide kandidaat is er niet

Een kaper op de kust is Sanae Takaichi, die hoopt de eerste vrouwelijke premier van Japan te worden. Maar de rechtse ex-minister van binnenlandse zaken profileert zich niet als feministe. Zo heeft ze zich fel verzet tegen de wetswijziging die mogelijk moest maken dat getrouwde vrouwen hun eigen naam behouden.

Andere kanshebbers op het hoogste politieke ambt zijn de voormalige minister van buitenlandse zaken Fumio Kishida, een vrij progressieve LDP’er, en voormalig minister van defensie Shigeru Ishiba. Hij is populair bij de kiezers, maar minder binnen de partij.

Een geheide kandidaat is er niet; de winnaar zal de komende weken verschillende facties binnen de LDP achter zich moeten krijgen. Er wordt zelfs gespeculeerd over een terugkeer van Abe, maar die kans lijkt klein. Hij stapte een jaar geleden op wegens gezondheidsredenen.

De man achter de schermen

Kono en Ishiba stammen beiden uit politieke families, net als Abe en veel van zijn voorgangers. Suga, de zoon van een aardbeienteler, was de eerste premier in dertig jaar die niet zo’n achtergrond had. Hij was jarenlang de rechterhand van Abe en stond altijd bekend als de man achter de schermen.

Lees ook:

Wie wordt de nieuwe premier van Japan?

Met het vertrek van Shinzo Abe krijgt Japan een nieuwe premier. Maar gaat er iets veranderen in het land waar één partij de politiek al 65 jaar domineert?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden