Offline

Tussen 09.00 en 18.00 ‘voor de lol online’ is nu uit den boze in Griekenland

Lerares Angeliki Baladima geeft online les, voor zover dat gaat.  Beeld AP
Lerares Angeliki Baladima geeft online les, voor zover dat gaat.Beeld AP
Thijs Kettenis

De algehele lockdown in Griekenland dreigt nu ook binnenshuis verstrekkende gevolgen te krijgen. De Grieken zitten sinds zaterdag massaal binnen, om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De regering roept hun nu met klem op het internet zo min mogelijk te gebruiken, om ervoor te zorgen dat dat niet overbelast raakt – of erger.

Dat die oproep niet overbodig is, bleek direct maandagochtend. Na de universiteiten gingen toen ook de middelbare scholen over op afstandsonderwijs, maar na veertig minuten lag het digitale platform er al uit. Fout van de leverancier, zegt het Griekse ministerie van onderwijs, maar velen denken dat de online capaciteit simpel onvoldoende is. Uit onderzoek van online snelheidsmeter Speedtest bleek in april dat Griekenland het traagste internet van de hele EU heeft.

Het ministerie van digitaal bestuur zag de bui vrijdag al hangen. Die gaf een instructie uit om “het vlekkeloos, ononderbroken en verantwoord functioneren van de telecommunicatienetwerken” te garanderen. Voor de lol online gaan is tussen negen uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds bijvoorbeeld uit den boze.

Het ministerie beveelt gebruik van de vaste lijn aan; het verzenden van grote bestanden en niet essentiële videogesprekken mogen dan juist weer niet. Ook de kleinsten moeten eraan geloven. “Als we kinderen hebben, zorgen we voor hun creatieve ontplooiing en vermijden we dat ze afhankelijk zijn van online entertainmentdiensten.”

De Griekse lockdown duurt nog tot zeker 1 december. Wie zijn huis wil verlaten, moet een formulier van zijn werkgever bij zich dragen of per sms toestemming krijgen van de autoriteiten.

Lees ook:

In Griekenland gaan kappers boven de kerk

In mei versoepelde Griekenland de coronamaatregelen. Kappers mochten direct weer open.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden