TurkijeSeksueel misbruik

Turkse sekteleider veroordeeld tot 1075 jaar cel

Predikant Adnan Oktar op weg naar de rechtbank.  Beeld AFP
Predikant Adnan Oktar op weg naar de rechtbank.Beeld AFP

In Turkije is maandag een beruchte televangelist veroordeeld tot 1075 jaar cel. Hij zou aan het hoofd staan van een sekte en de veelal vrouwelijke leden hebben misbruikt.

Het is niet waar je normaal een tv-predikant zou verwachten: gezeteld in een grote bureaustoel voor een groep van tientallen geblondeerde vrouwen in strakke jurkjes en met een dikke laag make-up. Zo nu en dan leunt de geestelijke achterover terwijl er een paar vrouwen sensueel voor hem dansen, daarna keren ze terug naar hun klapstoeltjes en gaat hij door met zijn preek. Het is een tafereel waar veel Turken vroeger op stuitten tijdens een avondje zappen langs de satellietzenders: het kanaal A9 van de tv-evangelist en sekteleider Adnan Oktar. Oktar programmeerde voornamelijk zichzelf, geflankeerd door zijn vrouwelijke volgelingen, ook wel ‘kittens’ genoemd.

Maar sinds 2018 is Oktar niet meer op de buis verschenen: hij werd opgepakt op verdenking van het leiden van een criminele bende, fraude en seksueel misbruik. Maandag werd hij veroordeeld tot maar liefst 1075 jaar en drie maanden cel.

Religieuze soap

Het is een uitspraak in een religieuze soap waar Turkije al lange tijd getuige van is. Oktar is vanaf de jaren tachtig actief als zelfbenoemd religieus leider. Hoewel hij geen religieuze opleiding genoot begon hij met preken voor zijn medestudenten aan de universiteit van Istanbul. Door de jaren heen groeide de cultus gestaag door: in de jaren voor zijn arrestatie had Oktar zeker honderden volgers, veelal vrouwen. Volgens hemzelf heeft hij bijna 1000 ‘vriendinnen’, het is de vraag of dat klopt.

Sinds zijn arrestatie heeft een groot aantal van deze vrouwen tegen hem getuigd. Volgens een van hen - ‘C.C.’ genaamd - heeft Oktar haar en de andere vrouwen herhaaldelijk seksueel misbruikt. De Turkse politie heeft ook bekendgemaakt dat ze bij een huiszoeking 69.000 anticonceptiepillen hebben gevonden, volgens de vrouwen moesten ze deze gedwongen slikken om zwangerschappen te voorkomen.

Oktar heeft al die tijd ontkend dat hij sekteleider is of zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik. Hij beweert dat hij alleen maar goede bedoelingen had. “Mijn hart loopt over van mijn liefde voor vrouwen”, zo vertelde hij afgelopen oktober aan de rechter. Die besloot toch anders, en veroordeelde de voormalige tv-beroemdheid tot meer dan 1000 jaar cel wegens zeker tien aanklachten, waaronder seksueel misbruik van een minderjarige, afpersing en het leiden van een criminele organisatie.

Volgens staatsmedia wordt Oktar ook schuldig bevonden aan het onderhouden van banden met de geestelijke Fethullah Gülen, hoewel de prediker dit zelf ontkent. De verwachting is dat Oktar in hoger beroep zal gaan.

Lees ook:

Turkije zet Leyla Güven vast; zij belooft zich ook vanuit de cel in te zetten voor haar land

Weer zet Turkije Leyla Güven, activist en parlementariër voor de pro-Koerdische HDP, achter de tralies. En weer is zij niet van plan zich het zwijgen te laten opleggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden