Rampgebied Turkije

Turks Hatay weer getroffen door zware aardbevingen

Een politieman draagt een gewonde man weg in Antakya in de provincie Hatay na de nieuwe aardbevingen maandagavond.   Beeld Reuters
Een politieman draagt een gewonde man weg in Antakya in de provincie Hatay na de nieuwe aardbevingen maandagavond.Beeld Reuters

Twee nieuwe, zware aardbevingen in Turkije hebben maandagavond het rampgebied nog onoverzichtelijker gemaakt.

Erik van Zwam

Het grensgebied tussen Turkije en Syrië is maandagavond weer getroffen door twee zware aardbevingen van 6,4 en 5,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Defne in de provincie Hatay, dat ook op 6 februari het zwaarst getroffen werd.

Op Twitter verschenen al snel de eerste beelden van de nieuwe ramp. Toen de aarde weer schudde ontstonden er enorme stofwolken in Hatay. Bulldozers verdwenen in de mist, terwijl ze nog bezig waren het puin van ingestorte gebouwen te ruimen van de vorige aardbeving.

Schokkerige video’s

Tussen de geraamtes van huizen en bergen met brokstukken schenen in de zware duisternis enkele lichtbundels uit zaklampen. Mensen riepen steeds weer namen van familie en kinderen die in luttele seconden uit het zicht waren verdwenen. Er werd gerend en gezocht. Paniek was overal te zien op de schokkerige korte video’s. Een vrouw huilde met uithalen die door merg en been gingen.

Hulpverleners probeerden elkaar met portofoons te bereiken voor een eerste inventarisatie van de gevolgen. Ze kwamen voor overleg in groepjes bijeen in het schijnsel van autolampen. Vrachtwagens van Afad, de Turkse rampenbestrijdingsdienst, verdwenen in de tientallen meters hoog opwaaiende witte wolken na het instorten van een groot pand.

Behalve de filmpjes op internet is er maandagavond nog weinig informatie beschikbaar over de gevolgen van de twee aardbevingen. Duidelijk is wel dat er nog meer gebouwen en huizen zijn ingestort in de al zwaar beschadigde hoofdstad van Hatay, Antakya. Hoeveel mensen onder het puin liggen en hoeveel er zijn overleden is nog niet bekend. Hoe de situatie is in Defne, zo’n veertien kilometer van Antakya, kon in het holst van de nacht niet worden vastgesteld. Pas dinsdag bij het aanbreken van de dag kan er een indruk worden gekregen van de nieuwe schade en hoeveel slachtoffers er ditmaal zijn.

Afad roept mensen in Hatay op om ver weg te blijven van beschadigde gebouwen en de waarschuwingen van hun hulpteams nauwgezet op te volgen.

Besmettelijke ziektes

Voor de aardbevingen van maandagavond stond het dodental alleen in Turkije al op 41.156 en er werden nog steeds overleden slachtoffers onder het puin vandaan gehaald.

Het Centrum voor ziekte, preventie en controle van de Europese Unie waarschuwde maandag nog vóór de nieuwe aardbevingen voor uitbraken van besmettelijke ziektes in de getroffen gebieden. Vooral in de provisorisch opgezette kampen waar mensen, wier huis is ingestort, hun toevlucht hebben genomen zijn de risico’s op uitbraken als cholera groot.

Ook in Syrië waren de krachtige aardbevingen van maandagavond goed te voelen. Media in Idlib en Aleppo meldden het persagentschap Associated Press dat de regio wederom zwaar getroffen is. Weer zijn gebouwen ingestort en de elektriciteit en het internet werken in delen van het gebied niet meer.

Lees ook:

Inwoners rouwen om Antakya: ‘Nu er niks meer over is van de stad, voel ik me wees’.

De eeuwenoude stad Antakya, voorheen Antiochië, is vrijwel volledig verwoest. Voor de inwoners gaat het niet alleen om het verlies van hun naasten, maar ook van hun cultuur en identiteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden