Turkmenistan

Turkmeense dictator maakt weg vrij voor zoon als leider

Een Turkmeense man brengt zijn stem uit bij de verkiezingen. 
 Beeld AP
Een Turkmeense man brengt zijn stem uit bij de verkiezingen.Beeld AP
Pieternel Gruppen

De enige zoon van de alleenheerser over Turkmenistan heeft de presidentsverkiezingen in het land ruim gewonnen, maakten de autoriteiten dinsdag bekend. De 40-jarige Serdar Berdimoehammedov zal dus nu zijn 64-jarige vader Gurbanguly Berdimoehammedov opvolgen. Die kondigde vorige maand verkiezingen aan omdat hij het tijd vindt dat het land door een nieuwe generatie geleid wordt. Aan de verkiezingen deden negen kandidaten mee.

Serdar Berdimoehammedov zou volgens de verkiezingscommissie gewonnen hebben met bijna 73 procent van de stemmen. Het verkiezingsresultaat werd later dan gepland bekendgemaakt. De autoriteiten zeiden zondag dat ze meer tijd nodig hadden om alle stemmen, waaronder die uit het buitenland, te tellen. In 2017 werd de uitslag, toen Gurbanguly Berdimoehammedov met meer dan 97 procent van de stemmen werd herkozen, veel eerder aangekondigd.

Persoonlijkheidscultus

Gurbanguly kreeg in 2006 plotseling de macht in het autoritair geregeerde land toen zijn voorganger Saparmurat Nijazov plotseling overleed. Rondom de leider van Turkmenistan, dat uit 6 miljoen inwoners bestaat, is een sterke persoonlijkheidscultus gesponnen. Sinds het land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie is de verkiezingsstrijd in het land niet eerlijk verlopen. Turkmenistan, dat over een van de grootste aardgasvoorraden ter wereld beschikt en rijk is aan delfstoffen, is erg geïsoleerd.

Zoon Serdar heeft zich al via een televisietoespraak aan de Turkmenen gepresenteerd. “Mijn belangrijkste doel is om verder te gaan op het glorieuze pad van ontwikkeling dat tijdens de dertig jaar van onafhankelijkheid is afgelegd”, zei hij. Ook beloofde hij programma’s te implementeren die goede sociale omstandigheden voor zijn volk zullen garanderen.

Lees ook:

President Turkmenistan pakt opnieuw uit, nu met bladgouden standbeeld van hond

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden