Mensenrechtenactivist

Turkije zet Leyla Güven vast; zij belooft zich ook vanuit de cel in te zetten voor haar land

Leyla Guven, vertegenwoordiger van de pro-Koerdische HDP in het Turkse parlement.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Leyla Guven, vertegenwoordiger van de pro-Koerdische HDP in het Turkse parlement.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Weer zet Turkije Leyla Güven, activist en parlementariër voor de pro-Koerdische HDP, achter de tralies. En weer is zij niet van plan zich het zwijgen te laten opleggen.

Pieternel Gruppen

Kalm slaat Leyla Güven in de deuropening, een fleurige sjaal om haar nek, trekt haar lichtbruine mantel aan en loopt geduldig met een groepje agenten mee in de richting van de vrouwengevangenis van Diyarbakir. De arrestatie is te zien op een filmpje dat haar dochter Sabiha Temizkan dinsdag op Twitter zette. “Bedankt allemaal voor uw solidariteit”, heeft ze eronder geschreven.

Eerder deze week veroordeelde een rechter in Diyarbakir in Zuid-Oost Turkije de 56-jarige politicus en mensenrechtenactivist tot een gevangenisstraf van 22 jaar. Deelname aan een terroristische organisatie en terroristische propaganda werden haar ten laste gelegd. Güven is een prominent lid van de HDP, een pro-Koerdische partij en spreekt zich regelmatig kritisch uit over de regering. Zo veroordeelde ze de Turkse militaire operatie in de regio Afrin in Noord-Syrië twee jaar geleden en bestempelde de actie als een Turkse invasie. Ze werd, samen met honderden andere critici, opgepakt. Bovendien is haar immuniteit als HDP-parlementariër afgelopen zomer opgeheven.

Güven werd in 2018 als vertegenwoordigster van de Hakkari-provincie in het parlement gekozen. Politieke en bestuurlijke ervaring had ze in de jaren ervoor al opgedaan; eerst als burgemeester van Kucukdikili in 2004, een plaatsje in de Adana-regio en een paar jaar later als burgemeester van de stad Viranşehi.

Haar uitgesproken mening is de regering al langer een doorn in het oog

Als jongste van zeven kinderen in de provincie Konya lag een politieke carrière voor Güven niet voor de hand. Op haar zestiende werd een huwelijk voor haar gearrangeerd; een jaar later werd ze moeder. Ze scheidde en bracht haar twee kinderen grotendeels alleen groot.

Haar uitgesproken meningen als activist en politicus waren de regering een doorn in het oog. Tijdens een grootschalige arrestatiegolf gericht tegen Koerdische politici in 2010 werd ze opgepakt. Vier jaar zat ze achter de tralies. Toen ze in 2018 opnieuw in de cel belandde na haar opmerkingen over Afrin, ging ze in hongerstaking. Niet zozeer om aandacht te vestigen op haar eigen lot, maar op dat van Abdullah Öcalan. De oprichter van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK wordt al jaren in eenzame opsluiting op een eiland vastgehouden. Door alleen vitamines, zout en suikerwater tot zich te nemen, eiste Güven niet zozeer zijn vrijlating maar wel een einde aan zijn isolatie. Nadat ze was vrijgelaten, zette ze haar hongerstaking thuis voort.

Toen Öcalan vorig jaar voor het eerst sinds 2011 bezoek kreeg van zijn advocaten, riep hij Güven op haar hongerstaking - die ze al tweehonderd dagen volhield - te beëindigen. Op een brancard, omringd door fotografen die een glimp van de politica probeerden op te vangen, werd ze ernstig verzwakt naar een ziekenhuis afgevoerd.

Bij haar arrestatie dinsdag oogde ze vooral vastberaden. “Ik zal mij, binnen of buiten de politiek, blijven inzetten voor dit land”, zei ze.

Lees ook:
Waarom de Koerden wel moeten vluchten uit Afrin

Het Turkse leger rukt op in Noord-Syrië. Daarbij zou geplunderd worden. Op hulp hoeven de Koerden niet te rekenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden