Uitbreiding Navo

Turkije zet deur open voor Navo-toetreding Finland

De Turkse president Recep Erdogan (rechts) met zijn Finse collega Sauli Niinistö. Beeld ANP / EPA
De Turkse president Recep Erdogan (rechts) met zijn Finse collega Sauli Niinistö.Beeld ANP / EPA

De Turkse regering zet de deur open voor de toetreding van Finland tot de Navo. President Recep Tayyip Erdogan heeft tijdens een persconferentie met zijn Finse collega Sauli Niinistö bekendgemaakt dat het parlement zich mag buigen over het ratificatieproces.

Redactie Trouw

“De NAVO zal sterker worden met het lidmaatschap van Finland”, verklaarde Erdogan. Hij zei ook dat Turkije “belang hecht aan de sterke steun van Finland voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie”. Niinistö verwelkomde het besluit en benadrukte het belang van het NAVO-lidmaatschap voor zijn land.

Hiermee lijkt er een einde te zijn gekomen aan een al maanden durende impasse. Na de Russische invasie van Oekraïne vroegen de van oudsher neutrale landen Zweden en Finland het Navo-lidmaatschap aan. Daarvoor is toestemming van alle dertig lidstaten nodig.

Turkije en Hongarije zijn de landen die tot dusverre dwarsliggen. De Turken hebben bezwaren tegen de toetreding van Zweden, onder meer omdat het niet genoeg zou doen tegen terroristen. De Hongaarse premier Viktor Orbán steunt de Turken in hun bezwaren. Erdogan heeft gezegd dat de gesprekken met Zweden doorgaan.

Finland en Zweden hebben steeds gezegd samen op te trekken en alleen samen lid te worden. Maar de laatste weken is gewerkt aan het scenario waarin Finland eerder toetreedt. Dit komt doordat onduidelijk is of en wanneer de Turken de Zweden zullen toelaten.

1300 lange grens met Rusland

Finland heeft een ruim 1300 kilometer lange grens met Rusland. Daardoor hebben de Finnen op het oog een urgenter belang bij Navo-toetreding dan de Zweden.

Er is nog geen datum voor de stemming in het Turkse parlement. Erdogan zegt te hopen dat die kan plaatsvinden voor de verkiezingen in mei. Ook Hongarije moet nog groen licht geven voor de toetreding van Finland, wat naar verwachting ondanks vertragingen op 27 maart zal gebeuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden