Navo

Turkije staakt verzet: weg vrij voor Navo-lidmaatschap Zweden en Finland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Finse Sauli Niinisto, Zweeds premier Magdalena Andersson, Navo-baas Jens Stoltenberg, de Turkse Mevlut Çavusoglu (buitenlandse zaken), diens Zweedse collega Ann Linde en de Finse Pekka Haavisto na het ondertekenen van het memorandum waarin wordt bevestigd dat Finland en Zweden lid kunnen worden van de Navo.  Beeld REUTERS
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Finse Sauli Niinisto, Zweeds premier Magdalena Andersson, Navo-baas Jens Stoltenberg, de Turkse Mevlut Çavusoglu (buitenlandse zaken), diens Zweedse collega Ann Linde en de Finse Pekka Haavisto na het ondertekenen van het memorandum waarin wordt bevestigd dat Finland en Zweden lid kunnen worden van de Navo.Beeld REUTERS

Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo.

Christoph Schmidt

De Navo-top in Madrid wordt de komende dagen alsnog het grote vertoon van militaire eensgezindheid tegenover Rusland waarop was gehoopt. Dinsdagavond ging Turkije, toch nog verrassend, akkoord met de lidmaatschapsaanvraag van Finland en Zweden.

De Finse president Sauli Niinisto bracht het nieuws als eerste. Na een nieuwe onderhandelingsronde in Madrid met Niinisto, de Zweedse premier Andersson en de Turkse president Erdogan, tekenden de ministers van buitenlandse zaken van de drie landen een gezamenlijk ‘memorandum’ over de toetreding van Finland en Zweden.

Ankara had de voorbije weken bezwaren opgeworpen wegens de (in Turkse ogen) slappe aanpak door beide landen van terrorisme in het algemeen en de Koerdische beweging PKK en de Koerdisch-Syrische YPG in het bijzonder.

“Ons gezamenlijke memorandum onderstreept de toewijding van Finland, Zweden en Turkije om elkaar volledige ondersteuning te geven bij bedreigingen van elkaars veiligheid”, aldus Niinisto.

Zichtbaar opgetogen

Een zichtbaar opgetogen Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg hield dinsdagavond een ingelaste persconferentie. De lidmaatschapsaanvragen van Finland en Zweden komen nu in een stroomversnelling. De laatste formele stap is ratificatie door de parlementen van alle dertig lidstaten, een proces dat zeker nog enkele maanden zal duren.

“De belangrijkste boodschap is dat elk land het recht heeft om zijn eigen pad te kiezen”, aldus Stoltenberg. “Zoals Finland en Zweden lange tijd ervoor hebben gekozen om geen Navo-lid te worden, zo respecteren we nu hun keuze om dat wel te doen. Dat is exact het tegenovergestelde van wat de Russische president Poetin wilde bereiken met zijn eisen aan de Navo voordat hij besloot Oekraïne binnen te vallen.”

Erdogan had eerder op de dag nog alle hoop op een doorbraak nog de bodem ingeslagen. Hij wees niet alleen naar Helsinki en Stockholm, maar zei ook dat hij een toezegging verwachtte van de Amerikanen. “Onze belangrijkste discussie met de Verenigde Staten is de F-16-kwestie.”

Erdogan verwees daarmee naar de Amerikaanse blokkade bij de levering van de gevechtsvliegtuigen aan zijn land. Die blokkade volgde op de aanschaf door Ankara van het Russische S-400-luchtafweersysteem, een paar jaar geleden.

Het is nog onduidelijk of er Amerikaanse betrokkenheid is geweest bij het akkoord met Finland en Zweden.

Lees ook:
En wéér slaat de Navo een nieuw pad in

Regeringsleiders en ministers van de dertig lidstaten, plus van een aantal gastlanden, zijn deze week in Madrid voor een Navo-top. Het militaire bondgenootschap staat weer eens op een kruispunt in de geschiedenis.

Spanning stijgt rond Navo-overleg Turkije, Zweden en Finland

Aan de vooravond van de Navo-top in Madrid zijn er nog koortsachtige onderhandelingen over de Turkse bezwaren tegen toetreding van Finland en Zweden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden