UpdateSyriëgangers

Turkije dreigt met terugsturen van IS-strijders

Wagens en busjes van de Turkse politie en het leger keren midden oktober uit Syrië terug naar Turkije. Volgens de Turkse minister van binnenlandse zaken werden IS-strijders en families vervoerd. De Turken zouden hen hebben opgepakt, nadat ze uit Syrische kampen waren ontsnapt. Beeld AP
Wagens en busjes van de Turkse politie en het leger keren midden oktober uit Syrië terug naar Turkije. Volgens de Turkse minister van binnenlandse zaken werden IS-strijders en families vervoerd. De Turken zouden hen hebben opgepakt, nadat ze uit Syrische kampen waren ontsnapt.Beeld AP

Turkije dreigt opgepakte IS’ers terug te sturen naar hun land van herkomst.

ANP/AP/redactie

Dat dreigement uitte minister Süleyman Soylu van binnenlandse zaken. De Turkse regering ergert zich aan de passieve opstelling van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers.

“Dat is voor ons niet acceptabel. Het is ook onverantwoordelijk”, zei de minister. Hij verwijt Europa Turkije in de steek te laten en volgens hem laten de Europese leiders zijn land het vuile werk opknappen.

“We zullen gevangengenomen IS-strijders terugsturen naar hun eigen land”, zei hij zaterdag. Turkije heeft de afgelopen weken een onbekend aantal IS-strijders opgepakt bij de militaire inval in Noord-Syrië.

Het Turkse ministerie van defensie maakte daarnaast zaterdagmiddag melding van een aanslag in de noordelijke Syrische stad Tal Abyad, die enkele weken terug is veroverd door Turkse troepen en Turks-gezinde rebellen. Dertien burgers zouden hier zijn omgekomen toen een autobom afging.

Het Turkse ministerie wijst Syrische Koerdische strijders als schuldigen aan voor de aanslag en roept de internationale gemeenschap op zich uit te spreken tegen deze ‘wrede terreurorganisatie’.

Koerdische demonstratie in Rotterdam

Koerden demonstreren zaterdag in het centrum van Rotterdam tegen de Turkse inval in het noorden van Syrië, een gebied dat een autonome Koerdische regio was. Elders in de stad is zaterdag ook een Turkse tegendemonstratie gepland.

Turkije begon in oktober een offensief om de Koerden uit het grensgebied te verdrijven. Het land stelde de Koerden voor een ultimatum: afgelopen dinsdag moesten ze zich uit het gebied terugtrekken. Over de Koerdische aanwezigheid in het gebied op dit moment zijn bronnen tegenstrijdig.

Door de militaire operatie zijn meer dan tweehonderd burgers omgekomen en 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Het Turkse leger zou zich volgens Koerdische bronnen schuldig maken aan oorlogsmisdaden, waaronder het gebruik van verboden chemische wapens en het martelen en executeren van gevangenen.

Lees ook:
Harde realiteit dwingt kabinet tot andere koers over Syriëgangers

De realiteit dwingt het Nederlandse kabinet om zijn standpunt over de terugkeer van Syriëgangers en hun kinderen aan te passen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden