Discriminatie

Tunesische president: Afrikaanse migranten bedreigen onze Arabische en islamitische identiteit

Winkels van ongedocumenteerde migranten in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn gesloten, uit angst voor arrestaties. De Tunesische president Kais Saied wil Afrikaanse migranten uitzetten.  Beeld AFP
Winkels van ongedocumenteerde migranten in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn gesloten, uit angst voor arrestaties. De Tunesische president Kais Saied wil Afrikaanse migranten uitzetten.Beeld AFP

De demografische structuur van Tunesië staat onder druk, zo waarschuwt de president van het land. Die retoriek tegen zwarte migranten komt bekend voor.

Ghassan Dahhan

De Tunesische president Kais Saied wil harde maatregelen nemen tegen migranten uit Afrikaanse landen om te voorkomen dat Tunesië ‘puur Afrikaans’ wordt. De uitspraken van Saied stuiten op veel kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties, die hem beschuldigen van haatzaaien en discriminatie.

Saied suggereerde deze week tijdens een vergadering van de binnenlandse veiligheidsraad dat er sprake was van een complot, gericht tegen de Arabische identiteit van het land. Zonder deze bij naam te noemen, zei hij dat krachten en partijen in Tunesië betrokken zouden zijn bij een ‘crimineel akkoord’, dat zou zijn begonnen rond de eeuwwisseling, met als doel ‘om de demografische structuur van Tunesië’ te veranderen. Zij zouden in ruil daarvoor geld ontvangen.

Volgens Saied zouden achtereenvolgende migratiegolven uit Afrikaanse landen ertoe leiden dat Tunesië een ‘puur Afrikaans’ land wordt en de banden met de Arabische en islamitische naties worden verbroken. President Saied zei ook dat snel een einde moet worden gemaakt aan dit fenomeen omdat de migranten ‘geweld en onacceptabele misdrijven’ zouden plegen.

De antimigrantenretoriek van Saied is vergelijkbaar met die van radicaal-rechtse politici in Europa. In 2020 ontstond ironisch genoeg een diplomatieke rel tussen Tunesië en Italië na uitspraken van de Italiaanse radicaal-rechtse politicus Matteo Salvini over Tunesische migranten, die volgens hem crimineel zouden zijn. De Franse anti-immigratiepoliticus, Éric Zemmour prees de uitspraken van Saied en schreef op Twitter dat ‘de landen van de Maghreb nu zelf de noodklok beginnen te luiden over de migratiegolf’.

De Tunesische autoriteiten traden de afgelopen weken al harder op tegen zwarte migranten. Zo zouden hele families uit hun woningen zijn gezet en migrantenkinderen uit kinderdagverblijven zijn geplukt. Door de klopjacht durven migranten uit angst niet meer over straat.

Veel Afrikaanse migranten beschouwen Tunesië als tussenstation naar Europa, maar een groot deel woont en werkt al jaren in het land. Zij worden gediscrimineerd en gemarginaliseerd. Net als alle Noord-Afrikaanse landen, heeft Tunesië een grote zwarte bevolking (schattingen lopen uiteen van tussen de 10 en 15 procent). Uit recente opiniepeilingen blijkt dat 80 procent van de Tunesiërs de discriminatie van de zwarte bevolking als problematisch ervaart.

Het land maakte de afgelopen jaren grote stappen in de strijd tegen discriminatie. In 2018 voerde Tunesië als enige land in de regio een wet in die racisme strafbaar stelde. Maar door de uitspraken van Saied zijn er veel stappen terug gezet. De president lijkt met zijn uitspraken vooral de aandacht af te willen leiden van de grote economische problemen in het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden