Stille Oceaan

Tsunami veroorzaakt aanzienlijke schade op eilandengroep Tonga

Satellietbeeld van de uitbarsting van de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, gemaakt door een Japanse weersatelliet. Beeld Reuters
Satellietbeeld van de uitbarsting van de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, gemaakt door een Japanse weersatelliet.Beeld Reuters

De eilandengroep Tonga in het zuiden van de Stille Oceaan is zaterdag getroffen door een tsunami. Die ontstond door een uitbarsting van een onderzeese vulkaan.

Redactie Trouw

Op sociale media circuleerden in het weekend filmpjes van hoge golven die de noordkust van het hoofdeiland Tongatapu overspoelden. Ook waren er video’s van blank staande wegen en gebouwen. Boten spoelden aan en kustbewoners vluchtten naar hoger gelegen gebieden. Op zijn minst een deel van de uitgestrekte, 169 eilanden tellende archipel, waar zo’n 100.000 mensen wonen, werd bedekt met as.

Of er doden en gewonden zijn, was zondagavond onduidelijk. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei zondag dat haar regering contact had gehad met de ambassade in de hoofdstad Nuku’alofa en dat de schade daar ‘aanzienlijk’ is, maar dat mobiele telefoons nog werken. “Helaas hebben we niet veel informatie over de andere eilanden.”

Levering drinkwater prioriteit

De Nieuw-Zeelandse strijdkrachten willen maandag een vliegtuig over de eilandengroep laten vliegen om de schade in beeld te brengen. Zondag was dat nog te gevaarlijk door de as in de lucht na de vulkaanuitbarsting. Het ministerie heeft ook een militair schip paraat om hulp te sturen naar Tonga, maar eerst moet duidelijk worden waar de bewoners van de eilandengroep behoefte aan hebben. Volgens premier Ardern is de levering van drinkwater een prioriteit. Ook Amerika gaf aan dat het klaarstaat om hulp te sturen naar Tonga.

Na de vulkaanuitbarsting werden tsunamiwaarschuwingen afgegeven in kustlanden rond de Stille Oceaan, waaronder Japan en de Verenigde Staten. Maar de uiteindelijke gevolgen daar vielen mee, al waren er op diverse kustplekken wel kleine, plaatselijke overstromingen. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken volgens lokale autoriteiten twee vrouwen op het strand door abnormale golven.

Lees ook:

Een tsunami is vaak te voorspellen, maar bij een aardverschuiving is er geen waarschuwing

Een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de tsunami afgelopen weekend in de straat van Sunda, vermoeden wetenschappers.

Waarom de vloedgolf op Sulawesi zo hoog was

Onderzoekers hebben ontdekt waarom de tsunami die Sulawesi trof zo verwoestend was. Het ontbrekende stukje van de puzzel blijkt sediment te zijn.

Een week na de ramp op Sulawesi is er nog steeds gebrek aan alles: ‘We leven hier in de hel’

Een week na de ramp op Sulawesi is het leven er zwaar. Mensen leven in geïmproviseerde tenten en er is gebrek aan alles. Velen willen het eiland verlaten, maar ontsnappen lijkt onmogelijk.

Vulkaanuitbarsting bij Tonga leidt tot schokgolf in Nederland

De uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan heeft geleid tot een zogenoemde schokgolf die ook in Nederland waarneembaar was. Volgens Weer.nl schoot net voor 20.00 uur de luchtdruk in heel het land plotseling omhoog, waarna hij een snelle duik naar beneden nam.

Door de krachtige uitbarsting werd een enorme hoeveelheid lucht in een keer verplaatst, aldus het weerbureau. “Bij zo’n schokgolf komt het plotseling tot grote schommelingen in de luchtdruk. Mensen voelen er niets van, maar de barometers over heel de wereld vertoonden vandaag flinke schommelingen.”

Hoewel een schommeling in de luchtdruk vaker voorkomt, bijvoorbeeld door een zware onweersbui, was deze situatie volgens Weer.nl uitzonderlijk. Dit omdat het een effect was van een uitbarsting 16.000 kilometer verderop. Ongeveer drie kwartier na de aankomst van de schokgolf was de luchtdruk in ons land weer normaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden